El-Kerim, el-Kuddûs ve et-Tevvâb isimlerinin anlamları

El-Kerim, el-Kuddûs ve et-Tevvâb isimlerinin anlamları
Yüce Allah’ın güzel isimlerinden el-Kerim, el-Kuddûs ve et-Tevvâb isimlerinin anlamlarını kısaca yazınız.

el-Kerim: Allah’ın (c.c.) hiçbir karşılık beklemeden insanlara ikramda bulunması, ihsan etmesi, daima cömert davranması, bolca bağışlaması anlamlarına gelir.

Keremi lütfu ve bağışı kullarına bol olan. Hiçbir karşılık gözetmeksizin onu kullarına ikram ve ihsan edendir. Kerem sahibi, keremi ve lütfu bol olan, kullarına karşılıksız verendir. Lütfu ve keremi çok geniş ve çok bol olan O’dur.

el-Kuddus: “Allah’ın zatında, sıfatlarında, isimlerinde, fiillerinde, hükümlerinde her türlü hatadan, gafletten, acizlikten ve lekeden uzak olan, çok temiz.” anlamına gelir.

Hatâdan, gafletten, aczden ve her türlü eksiklikten çok uzak ve pek temiz…
Allah, hissin idrâk ettiği, hayâlin tasavvur ettiği, vehmin tahayyül ettiği, fikrin tasarladığı her vasıftan münezzeh ve müberradır. O hatâdan, gafletten, acizden ve her türlü eksiklikten çok uzak ve pek temiz olan şanı yücedir. Bu bakımdan her türlü takdîse lâyık olandır.
İnsan su’-i ihtiyârı karışmadığı müddetçe kâinatta fıtrî olarak bulunan umumî temizlik hakikatı da, Cenâb-ı Hakk’ın KUDDÛS isminin bir tecellîsi olur.

et-Tevvab: “İnsanların çokca tövbe etmesi, Allah’ın da kullarının bu tövbelerini kabul etmesi, onları cezalandırmaktan vazgeçmesi, bağışlaması.” demektir.

1843
818
1592
133
229
1112
1820
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.