El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz

El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz
El sanatı yoluyla üretilen bir nesne belirleyiniz, bunun ne olduğunu ve nasıl üretildiğini açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

El sanatı yolu ile üretilen nesnemiz halı olsun.

Halı, yere, duvara mobilya üzerine serilebilen nakışlı veya nakışsız dokumalardır. Türklere özgü bir el sanatı olarak dünyada bilinmektedir. Dünyada ilk bilinen halı Pazırık Halısıdır. Orta Asya Türkleri tarafından yapılmıştır ve şuan da bir müze de sergilenmektedir. Bu halı 2500 yıllık ve her santimetrekaresinde 36 ilmek bulunur.

Gövde görevi gören tezgaha iplikler dizilir ve iyice gerilir. Gerilen ipliklere düğüm atılarak devam edilir. Asıl ustalık burada olmaktadır. Daha sonra kirkit denilen bir nesne ile bu bağlar sıkılaştırılır ve halı yapımı gerçekleşir. Türkiye de Isparta el halısı dokumasında en ünlü şehirlerimizdir.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.