El yıkamada nelere dikkat edilmesi gerekir

El yıkamada nelere dikkat edilmesi gerekir
El yıkamada nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

El hijyeni oldukça basit gibi görünse de el sadece yıkama ile bitmez. Herhangi bir yere dokunulmasa bile eller mikrop toplayabilir. Bu da havada gezinen gözle göremediğimiz küçük mikroplardır. Bunlar da bizleri hasta etmektedir. En tehlikeli olan maddelerden biri de paralardır. Paralar gün içerisinde birçok insanın elinden geçer ve bulunduğu şekil itibari ile her yere girebilir. Bulunan ortamı bilmediğimiz ve en büyük mikrop kaynağı paradır. Bundan dolayı para ile temas ettiğimizde mutlaka ellerimizi yıkamamız gerekmektedir.

Eller yıkanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bunlar, ellerin bileklere kadar güzelce yıkanmasıdır. Çünkü sadece eller değil bileklerde birçok alana temas eder. Parmakların araları da iyice ovalanmalıdır. Sabunlama süresi de buna bağlı olarak en az 20 saniye olmalıdır. Hijyen oldukça önemli bir kavramdır ve el yıkamaya da dikkat edilmelidir. Ellerin yıkanmasının akabinde peçete ya da havlu ile kurulanması gerekir. Ancak dış ortamda iseniz peçete ile kurulama sonrasında kapıyı açıp sonrasında peçeteyi atmanız sağlık açısından faydalı olacaktır.

El temizliği yaparken şunlara dikkat edilmelidir;

El yıkama; bol sabun ve su ile bilekler, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri temizlenerek yapılmalıdır. Yıkandıktan sonra ellerin nemli kalması mikroorganizmaların üremesine yol açarak mantar hastalığına neden olabilir. Bu nedenle parmak araları, avuç içi ve bilekler kâğıt havlu ya da normal bir havlu ile iyice kurulanmalıdır.

Bu durumlarda mutlaka ellerinizi yıkayın…

  • Öksürme, aksırma ve hapşırmadan sonra,
  • El sıkışma sonrasında,
  • Herhangi bir yemek ya da gıda hazırlamadan önce,
  • Yemeğe başlamadan önce ve sonra,
  • Toplu taşıma ve toplu yaşam alanlarını kullanıldıktan sonra,
  • Emzirme öncesi ve sonrasında
  • Evcil hayvanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanlara dokunduktan sonra,
  • Bebeklerin alt bezinin değiştirdikten sonra,
  • Tuvalet kullanımı sonrası,
  • Hasta bir kişiyi ziyaret etmeden önce ve sonra...

66
361
68
45
43
34
752
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.