Elektrik akımının nasıl oluştuğunu açıklayan kısa bir metin

Elektrik akımının nasıl oluştuğunu açıklayan kısa bir metin
Elektrik akımının nasıl oluştuğunu açıklayan kısa bir metin yazınız, metinde, akımınmeydana gelmesinde elektriksel alan, elektriksel kuvvet, potansiyel farkı gibi faktörlerin rolünü vurgulayınız.

İletken bir telden bir coulomb elektrik yükü sayesinde oluşan akıma Amper denir. 1 coulomb yaklaşık olarak 6,25 x 1018 elektron yükü barındırmaktadır. Bunun yanında bu ifadeye akım şiddeti ismi verilmiştir. Bir iletkenin herhangi bir yerinden saniyede 1 coulomb akım geçtiğinde akım şiddeti 1A olur.

Herhangi bir dış elektriksel alan uygulamadan bile bu elektronlar ısı enerjisinden dolayı rastgele hareket ederler. Fakat normalde bir metaldeki net akım sıfırdır. Bir metal telin zıt uçlarına elektriksel kuvvet uygulandığında ise bu serbest elektronlar iletken katının yük taşıyıcıları olurlar ve biz bu duruma elektrik akımı deriz.

Ohm Kanunu, elektrik devresinde iki nokta arasında kalan bir iletkenin üzerinden geçen akımın, bu iki nokta arasındaki potansiyel farkıyla doğru orantılı olduğunu belirtir. Bir diğer deyişle; ideal bir direnç veya diğer omik aygıtlarda uygulanan gerilimin akıma oranıdır. Bu orantılılık direncin tanımını verir. Bu ilişkiyi tanımlayan matematiksel denklem oldukça popülerdir.

1
0
105
7
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.