Elektrik devresinde bir devre elemanı üzerinden geçen akım ile gerilim arasındaki ilişki

Elektrik devresinde bir devre elemanı üzerinden geçen akım ile gerilim arasındaki ilişki
Elektrik devresinde bir devre elemanı üzerinden geçen akım ile gerilim arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir devredeki elektronların sayısına akım adı verilir. Akım amper olarak ifade edilir. Gerilim ise bu elektronlara yapılan basınca denir. Basınç volt ile ifade edilir. Amper ve voltun çarpımından Watt hesaplanır. Akım elektrikli aracın tükettiği elektriği hesaplamada kullanılır. Bir ampulün 0,5 amper akım çektiğini düşünürsek, 0,5X220=110 watt’tır. Saate 110 watt elektrik harcamaktadır.

Bir devre elemanı üzerinden geçen akım ile elemanın uçları arasındaki gerilimin oranı sahiptir. Gerilimin akıma oranına direnç deriz.

Devre elemanlarının direnç olarak isimlendirdiğimiz, elektriğin akışına karşı uyguladıkları zorluk olarak tanımladığımız bir özelliği var. Siz bir elemanın uçları arasında ne kadar gerilim yaratırsanız yaratın, direnci sabit kalır. Direnç elemanın uçları arasındaki gerilimin üstünden geçen akıma oranıdır.

Direnç:

  • Elektrik akımına zorluk yaratır.
  • Dirençler elektrik enerjisini çevirmede kullanılır.
  • Her devre elemanının direnç değeri vardır, pil ve kablolarınki genelde yok sayılır.
  • Direncin birimi "Ohm"dur. "Ohm"un simgesi "Ω" şeklidir. Direnç "R" harfi ile işaret edilir.
  • "Gerilim / Akım = Direnç" şeklinde bir eşitlik yazabiliriz.

Elektrik devresi oluşturabilmek için devrenin iki ucu arasında gerilim oluşturmalısınız. Bunu oluştururken devreden geçecek akıma zorluk gösterecek bir direnç kullanır ve devreyi kurduğunuz amaca ulaşırsınız. Direnciniz bir ampulse ışık elde edersiniz, elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız da ısı elde edersiniz. Elektriğin başka bir enerjiye çevrimi devre elemanlarının elektriğe direnç göstermesi ile olur.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.