Elektrik ve elektriklenme nedir

Elektrik ve elektriklenme nedir
Elektrik ve elektriklenme nedir, günlük yaşamda bu kavramları nerelerdekullanıyoruz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Cisimlerin fazladan artı veya eksi elektrik yüküne ulaşmasına elektriklenme ya da elektrikle yüklenme olayı denir. Bazı zamanlar yolculuk yaptıktan sonra arabadan inerken kapıya dokunduğumuzda bir acı hissetmemiz, özellikle kış aylarında kazağımızı çıkarırken minik kıvılcımların oluşması ve çıtırtıların duyulması, televizyon ekranın kollarımızdaki kılları çekmesi “elektrik yüklerinin” yani durgun elektriğin etkileridir.

Bir cismin elektrikle yüklenmesi sürtünme, dokunma ve etki ile elektriklenme olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleşir.

1. Sürtünme ile Elektriklenme

Saçlarımıza sürttüğümüz tarak ve balon ile küçük kağıt parçacıklarını çekebilir, hatta saçlarımızın diken diken olmasını sağlayabiliriz. Bu durum saçlarımızın ve saçlarımıza sürttüğümüz taraf ve balonun elektriklendiğini göstermektedir. İki maddenin birbirine sürtünmesi sonucu aralarında gerçekleşen yük alışverişine sürtünme yolu ile elektriklenme denir.

2. Dokunma (Temas) ile Elektriklenme

Dokunma ile elektriklenme, birbirine temas ettirilen iki ya da daha fazla cisim arasında yük alışverişi olur. Cisimler arasındaki yük alışverişi, yük dengesi sağlanıncaya kadar devam eder. Bu durumda dokunma ile elektriklenme denir.

3. Etki (Tesir) ile Elektriklenme

Etki ya da tesir ile elektriklenme, yüklü bir cismin başka bir cisme dokundurulmadan sadece elektrik yüklerinin birbirini itmesi ve çekmesinden yararlanılarak yapılan elektriklenme çeşididir.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.