Elektriklenme nedir

Elektriklenme nedir
Elektriklenme nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bazı zamanlar yolculuk yaptıktan sonra arabadan inerken kapıya dokunduğumuzda bir acı hissetmemiz, özellikle kış aylarında kazağımızı çıkarırken minik kıvılcımların oluşması ve çıtırtıların duyulması, televizyon ekranın kollarımızdaki kılları çekmesi “elektrik yüklerinin” yani durgun elektriğin etkileridir. Çeşitli sebeplerden dolayı elektrik yüklerinin bir cisimden başka bir cisme geçerek birikmesine elektriklenme denir. Elektriklenme, itme ya da çekme şeklinde gerçekleşen etkileşimlerdir.

Cisimlerin fazladan artı veya eksi elektrik yüküne ulaşmasına elektriklenme ya da elektrikle yüklenme olayı denir. Fazladan nitelemesi önemli, çünkü bir cismin nötr (yüksüz) olması cisimde hiç yük olmadığı anlamına gelmez; artı yüklerin sayısıyla eksi yüklerin sayısının birbirine eşit olduğu anlamına gelir. Elektrostatik yazısında bunu özellikle vurgulamıştık ve sürtünme ile elektriklenmeyi görmüştük. Şimdi cisimlerin üç şekilde elektriklenebileceğini göreceğiz. Bunlar sürtünme ile, dokunma ile (temas ile) ve etki ile elektriklenme çeşitleri.

101
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.