Elektriklenme olayından teknolojide hangi alanlarda yararlanılır

Elektriklenme olayından teknolojide hangi alanlarda yararlanılır
Elektriklenme olayından teknolojide hangi alanlarda yararlanıldığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Beyaz eşyaların ve otomobillerin boyanmasında elektriklenme olayından faydalanılmaktadır.

Örneğin bir çamaşır makinesinin boyanmasını inceleyelim. Öncelikle makinenin yüzeyi negatif yükle yüklenir. Daha sonra pozitif yük verilerek boya damlacıkları yüzeye püskürtülür. Zıt yükler birbirlerini çektiği için boya tanecikleri çamaşır makinesinin yüzeyine yapışır. Aynı yükle yüklü olan boya damlacıkları ise püskürme olayı sırasında birbirlerini iter. Sonuç olarak boya damlacıklarının yüzeye daha düzenli yapışması sağlanmış olur.

Elektriklenme olayının kullanıldığı bir başka yer ise endüstriyel tesislerin ve kömür santrallerinin bacalarıdır.

Bu olay yardımıyla buradan çıkan toz vb. küçük parçacıkların havaya karışmasının önlenmesi amaçlanır. Tozların bacalara yerleştirilen negatif yüke sahip olan kabloların yanından geçişi sırasında negatif yükle yüklenmesi sağlanır. Daha sonra ise bacanın etrafında bulunan ve pozitif yüke sahip olan tabaka tarafından bu tozlar çekilir. Böylece bu toz parçaları havaya karışamaz ve hava kirliliği engellenir.

38
55
4
2
5
4
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.