Elektriksel direncin bağlı olduğu faktörler

Elektriksel direncin bağlı olduğu faktörler
Elektriksel direncin bağlı olduğu faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İletken telin uzunluğu; İletken telin boyu arttıkça elektriksel direnç artacağı için ampul parlaklığı azalır.

İletken telin dik kesit alanı; İletken telin dik kesit alanı azaldıkça elektriksel direnç artacağı için ampulün parlaklığı azalır.

İletken telin cinsi; İletken telin cinsi değiştiğinde elektriksel direnç değişeceği için ampulün parlaklığı değişir.

Bakır tel kullandığımız elektrik devresinde ampul daha parlak yandı. Bu, bakır telin elektriksel direncinin alüminyum telin elektriksel direncinden daha küçük olduğunu gösterir.

Maddelerin, elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdikleri zorluk elektriksel direnç olarak ifade edilir. Devrede kullanılan iletken telin direnci ne kadar büyük olursa ampul parlaklığı o kadar az olur. İletken tel uzun ve ince ise elektriksel direnç büyüktür. Bu durumda devrenin ampul parlaklığı az olur. İletken teli ne kadar kısa ve kalın kullanırsak direnç o kadar küçük olacağından devrenin ampul parlaklığı çok olur.

Çamaşır makinesinin kablosu ile cep telefonu şarj aletinin kablosunu karşılaştırdığınızda kalınlıklarının farklı olduğunu gözlemlemişsinizdir. Çamaşır makinesini çalıştırmak için daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğundan kablosu kalındır yani kablonun elektriksel direnci küçüktür.

Elektrikli araçlar kullanılırken mümkün olduğunca kısa kablo kullanılmalıdır. Örneğin, elektrikli ısıtıcıların kablosu kısadır. İletken telin uzunluğu sabit tutulup dik kesit alanı arttıkça elektriksel direnç azalır.

18
31
115
12
11
15
232
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.