Elektromanyetik dalgalar nedir, elektromanyetik dalgaların özellikleri nelerdir

Elektromanyetik dalgalar nedir, elektromanyetik dalgaların özellikleri nelerdir
Elektromanyetik dalgalar nedir, elektromanyetik dalgaların özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Elektromanyetik dalgalar günlük hayatta birçok makine ve alette karşılaştığımız dalgalardır. Gözle görülemeyen bu dalgalar uzunluğu ya da kısalığına göre sağlığa zararlı olabilmektedir.

Elektromanyetik dalgalar nedir

En kısa anlamı ile elektromanyetik; yüklü taneciklerin ivmeli hareketi ile elde edilen dalgalardır.

Örneğin; elektronların hızlandırılması ve protonların yavaşlatılması elektromanyetik dalgalardır. İçerisinde yükü olmayan ya da ivme kazandırılamayan tanecikler elektromanyetik haline getirilemez.

Elektromanyetik dalgalar soldan sağa doğru giderken enerji ve frekans artar ancak dalga boyu kısalır. Bu nedenle elektromanyetik dalgalar ayırt edilirken hızlarından ayırt edilemezler. Alfa, beta ve ses dalgaları sıklıkla elektromanyetik dalga zannedilmektedir. Ancak bu üç dalga bu tür dalga değildir. Elektromanyetik dalgaların sıralaması oldukça önemlidir. Bu sıralama; radyo dalgaları, mikro dalga, kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi, x ışınları yani röntgen ve gama ışını şeklindedir.

Radyo Dalgaları: Dalga boyu 1 mm. İle birkaç km. arasında olan dalgadır. İsminden de anlaşıldığı gibi radyo ve televizyon yayınlarında kullanılan dalgadır. Radyo dalgaları da kendi içerisinde kısa, orta ve uzun şeklinde üçe ayrılmaktadır.
Mikrodalgalar: Bu dalga çeşidi atom ve moleküler yapıların çözümlenmesinde, fırınlarda ve uçak iniş kalkışlarında kullanılmaktadır. Küçük ev aleti olarak kullanılan mikrodalgalar bu türe en net örnektir.
Kızıl Ötesi: Sıcak cisimler tarafından üretilen dalgadır. Gözle görülemezler ancak termal kameralardan görülürler. Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız ateş ölçerler bu tür manyetik dalgaya örnektir.

Görünür Işık: Elektronların atom molekülleri içindeki hareketleri sonucu meydana gelen manyetik dalgadır. Örnek olarak gök kuşağı söylenebilir.
Morötesi: Sterilizasyon makinelerinde kullanılan dalga türüdür. Elektriksel deşarj sırasında atom ve moleküller tarafından üretilir.
X Işınları: Röntgen ışını olarak bilinen bu dalga elektronların yavaşlatılmasıyla elde edilir.
Gama Işınları: Sağlığa en zararlı ışınlarıdır. Dalga boyu en kısa olan elektromanyetik dalgadır.

Elektromanyetik dalgaların özellikleri nelerdir

Elektromanyetik oldukça fazla özelliğe sahip dalgalardır. Bu dalgaların en belirleyici ve bilinen özellikleri ise şunlardır;

  • Elektromanyetik dalgalar enine dalgalardır. İlerleme çizgileriyle titreşimler birbirine dik şekildedir.
  • Diğer dalgalardan en ayırıcı özelliği yayılması için ortama ihtiyaç duymamasıdır. Boşlukta ilerleye bilmektedir.
  • Elektromanyetik dalgalar yüklü taneciklerin ivme kazandırılmasıyla elde edilse de kendisi yüksüz yapıdadır. Elektromanyetik dalga elde edilirken bu yük kullanılarak yüksüz hale gelir.
  • Elektrik alan yükü olmadı için elektriksel alan ve manyetik alanda sapma yaşamaz.
  • İçinden geçtikleri gazı iyon haline getirebilirler.
  • Bu dalgalar filtre edilebilir.

5
4
4
3
3
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.