Elementlerin periyodik tabloda yerlerinin belirlenmesi

Elementlerin periyodik tabloda yerlerinin belirlenmesi
Elementlerin periyodik tabloda yerlerinin belirlenmesi konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atom numarası bilinen bir elementin periyodik tablodaki yerini, o element atomunun katman elektron dağılımı ve bu dağılıma göre dış katmandaki elektron sayısı belirler. Katman elektron dağılımında, element atomunun katman sayısı ve dış katmanındaki elektron sayısı, o elementin periyodik tabloda nerede bulunduğu hakkında bilgi verir. Herhangi bir elementin periyodik tabloda yeri belirlenirken aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır:

1. Atomunun katman elektron dağılımı yapılmalıdır.
2. Atomun dış katman sayısı belirlenmelidir.
3. Atomun dış katmandaki elektron sayısı belirlenmelidir.
4. Atomun dış katman sayısı elementin periyot numarasını belirtir.
5. Atomun dış katmandaki elektron sayısı, hangi A grubunda olduğunu belirtir.

Şimdi, atom numarası 11 olan sodyum (Na) atomunun katman elektron dağılımını yaparak bu elementin periyodik tabloda nerede bulunduğunu belirleyelim.

Katman elektron dağılımından, sodyum atomunun toplam üç katmana sahip olduğu anlaşılmaktadır. Sodyum atomunun dış katman sayısı 3’tür. Dış katman sayısı periyot numarasını verdiğinden sodyum elementi periyodik tablonun 3. periyodundadır. Dış katmandaki elektron sayısı 1’dir. Dış katmandaki elektron sayısı hangi A grubunda olduğunu belirttiği için sodyum elementi periyodik tabloda 1A grubundadır. Buna göre sodyum elementi periyodik tablonun 3. periyot, 1A grubu elementidir.

164
74
156
14
19
72
117
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum