Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin İnsanın eliyle, diliyle, malıyla cihat etmesi ne demektir

Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin İnsanın eliyle, diliyle, malıyla cihat etmesi ne demektir
Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin (Nesâî, Cihat, 48.) Peygamberimizin (s.a.v.) hadisine göre; insanın eliyle, diliyle, malıyla cihat etmesi ne demektir, sınıfınızda arkadaşlarınızla konuşarak çıkarımlarda bulununuz.

“Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin.” (Nesâî, Cihat, 48.)
Peygamberimizin (s.a.v.) hadisine göre;

“İnsanın eliyle, diliyle, malıyla cihat etmesi” ne demektir?
Sınıfınızda arkadaşlarınızla konuşarak çıkarımlarda bulununuz. Cihadı toplum
huzuru açısından değerlendiriniz.

Ödev cevabı kısaca : Peygamberimizin hadisindeki "Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin." ifadesi, Müslümanların çeşitli alanlarda cihad etmeleri gerektiğini vurgular. Bu, fiziksel, sözlü ve maddi çaba ile, sadece savaşla değil, aynı zamanda bilgi, adalet, iyilik, yardım ve toplumsal huzur gibi alanlarda da çaba sarf etmeyi içerir. Bu çok yönlü cihad anlayışı, Müslümanların toplumlarında adil, huzurlu ve yardımlaşma temelli bir yaşamın kurulması için çaba göstermeleri gerektiğini belirtir.

Peygamberimiz de “Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihâd ediniz!” buyurmaktadır. Bu hadis göstermektedir ki; cihâd, sadece canı feda etmekle değil, kimi zaman elle, kimi zaman dille, kimi zaman da malla hakka hizmet etmekle olur.

“Mücâhid, nefsiyle cihâd eden kişidir. hadis-i şerifi gereği hepimizin cihâdı öncelikle kendi nefsimizde başlar. Nefsin kötülüğe, hataya ve isyana teşvik eden vesvesesi ile mücadele etmek de cihâddır. Allah’ın dinini en doğru kaynaktan öğrenip en güzel şekilde yaşamak da cihâddır. Bizi fıtratımızdan uzaklaştıracak, uçurumlara sürükleyecek arzu ve isteklere karşı durmak da cihâddır. Ve mümin, eğer kendi nefsi ile olan cihâdında başarılı olabilirse, o zaman İslâm düşmanlarına karşı cihâdında da zafer elde edebilir.

İslam’ın hayat veren ilkelerini yeryüzünde yaymak, haksızlıkların sona ermesini sağlamak için yapılan cihâd, kimi zaman kalemle kimi zaman da kelâmla olur. Mümin, an gelir eliyle, gün olur malıyla Allah yolunda, kelime-i Hak için çalışır, çabalar. Doğruyu anlatmak, iyiye davet etmek, güzelliklere vesile olmak için gecesini gündüzüne katar. İnancı, varlığı, vatanı, bekası ve hürriyeti için silahlı mücadeleye girmesi ise, cihâdın en üst seviyesidir. Daha dün Doğusuyla Batısıyla, Kuzeyiyle Güneyiyle bu aziz vatanı korumak uğruna verdiğimiz mücadele, cihadın en canlı şahididir. Allah’ın yardımıyla muzaffer çıktığımız Çanakkale, varoluş destanının, iman, cesaret ve azmin adıdır.

2
2
1
0
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.