Emeviler Dönemi’nde yaptırılan caminin mihrabına kendisine ait olan ok ve yay işaretlerinin işlenmesi maddesini koydurmasının sebepleri

Emeviler Dönemi’nde yaptırılan caminin mihrabına kendisine ait olan ok ve yay işaretlerinin işlenmesi maddesini koydurmasının sebepleri
Tuğrul Bey’in anlaşma şartı olarak Emeviler Dönemi’nde yaptırılan caminin mihrabına kendisine ait olan ok ve yay işaretlerinin işlenmesi maddesini koydurmasının sebepleri neler olabilir?

Soru : Tuğrul Bey’in anlaşma şartı olarak Emeviler Dönemi’nde yaptırılan caminin mihrabına kendisine ait olan ok ve yay işaretlerinin işlenmesi maddesini koydurmasının sebepleri neler olabilir?

Tuğrul Bey, Bizans ile yapılan savaşta bozguna düşen Şehzade Hasan ve Selçuklu askerleri için büyük bir üzüntü duymuştur. Bu haber üzerine Ibrahim Yinal ve Kutalmış'ı Anadolu'nun fethi ile görevlendirmiş ve Büyük Selçuklu ordusunu sefere göndermiştir. Bizans'ın Gürcistan ve Van valileri Büyük Selçuklu ordusunun karşısına çıkacak cesareti gösterememiş, imparatordan yardım istemişlerdir. Selçuklular, Bizans kuvvetlerini 1048'de Pasinler Ovası'nda mağlup etmiş ve Bizans'ı barış antlaşması istemek zorunda bırakmışlardır. 

Tuğrul Bey anlaşma şartlarında Emeviler Dönemi'nde inşa edilen bir cami ve medresenin tamir edilmesi, hutbesinin Abbasi halifesi ve Büyük Selçuklu sultanı adına okutulmasını, caminin mihrabına ise kendisine ait olan ok ve yay işaretlerinin konulmasını istemiştir. Bizans, bu şartları kabul etse de kendilerinden vergi istendiği için anlaşma olmamıştır. Sultan Tuğrul, Bizans üzerinde baskı oluşturmak ve kendisinin mutlak galibiyetini ve galibiyete olan inancını Bizans halkı tarafından da görülmesi adına bu hamleyi yapmıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
2
2
2
2
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.