Emülsiyon nedir

Emülsiyon nedir
Emülsiyon nedir, ne işe yarar, emülsiyon örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir sıvının içinde diğer bir sıvının küçük damlacıklar hâlinde dağılması ile oluşan karışımlardır. Dolayısıyla dağılan ve dağıtan faz sıvıdır. Mayonez, homojenize süt, margarin gibi birçok yiyecek suyun içinde yağın emülsiyonudur. Kozmetikte ve tıpta kullanılan krem ve merhemlerin birçoğu da emülsiyondur. Emülsiyonlar heterojen ya da kolloid olabilir. Örneğin homojenize süt kolloid, işlenmemiş inek sütü heterojendir. Mayonez ve margarin kolloidtir.

Normal durumda su ile yağ karıştırılıp bırakılırsa bir süre sonra yağ ve su ayrılır. Ancak mayonezde kullanılan yumurta sarısı, yağ ve suyun ayrılmasını engeller. Bu tür maddeler emülgatör olarak adlandırılır.

Emülsiyon örnekleri, yumurta sarısı, emülsifiye edici ajan lesitin içeren bir emülsiyondur. Crema on Espresso, su ve kahve yağından oluşan bir emülsiyondur. Tereyağı, yağda bulunan su emülsiyonudur. Mayonez, yumurta sarısında bulunan lesitin ile stabilize edilmiş su içinde yağ emülsiyonudur.

Sözlükte emülsiyon ne demek

1. Bir sıvının başka bir sıvı içinde küçük damlacıklar halinde dağılmasıyla oluşan heterojen ortam.
2. Süt görünüşünde olan, sütsü.
3. (fotoğrafçılıkta) duyarkat.

4
4
2
2
2
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.