En’âm suresi 151 ve 152. ayetlerinin anladıklarımız

En’âm suresi 151 ve 152. ayetlerinin anladıklarımız
En’âm suresi 151 ve 152. ayetleri doğrultusunda dinin korunması, canın korunması, malın korunması, neslin korunması ve aklın korunmasını bildiren ifadeler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ayetin Açıklamaları
En’âm suresi 151. ayet, “Gelin, Rabb'inizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım…” ifadesi ile başlamakta ve içeriğinde yasaklarla birlikte birtakım emirlerin de bulunduğu görülmektedir. Bu durum, emirler ile yasakların arasındaki bağı ortaya koymaktadır. Haramlar yalnız yasaklarla değil emirlerle de anlaşılır. “…Anaya babaya iyi davranın…” emri “anne ve babanızı incitmeyiniz.” yasağını da içine alır. İslam dininde Allah’a (c.c.) ve O’nun Peygamberine (s.a.v.) saygı ve itaatten sonra anne-babaya saygı ve itaat üçüncü sırada gelmektedir.
Allah Teâlâ “…O’na (Allah’a) hiçbir şeyi ortak koşmayın…” buyurarak zarûrât-ı diniyye’de yer alan, dinin korunması ilkesinin ihlalini, haram kılınanların en başında zikretmektedir.

Aynı ilke önemine binaen 152. ayette farklı yönüyle tekrar ifade edilmektedir: “…Allah’a olan sözünüzü yerine getirin...” Dinin korunması öncelikle Allah’a (c.c.) teslim olmak ve yalnızca O’na kulluk edip yalnızca O’ndan yardım dilemekle başlar. Kişi Müslüman olmakla Allah’a (c.c.) bu yönde bir söz vermiş olur. 152. ayette de belirtildiği gibi Allah Teâlâ kullarından bu sözlerini yerine getirmelerini yani dinin hükümlerini hayata geçirmelerini emretmektedir. Bunun için, aklı kullanmanın önemi büyüktür. Zira; şirkten uzak durmak, ölçü ve tartıda adaleti gözetmek, kimsenin yaşama hakkına müdahale etmemek, haksızlık yaparak başkalarının malını yememek, çirkin işlerden uzak durmak gibi işlerin faydası akılla kavranabilecek düzeydedir. Bu hakikat “…İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.” şeklinde ifade edilerek insanları düşünmeye teşvik etmiştir.

En’am Suresi 151 ve 152. Ayetleri Doğrultusunda aşağıdaki Boşlukları Doldurunuz.

Dinin korunmasını bildiren ifadeler

  • O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın.
  • Allah’a olan sözünüzü yerine getirin.

Canın korunmasını bildiren ifadeler

  • Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin.
  • Meşru bir hak karşılığı olmadıkça, Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.

Malın korunmasını bildiren ifadeler

Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın; ölçüyü ve tartıyı doğru yapın.

Neslin korunmasını bildiren ifadeler

(Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın.

Aklın korunmasını bildiren ifadeler

İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.

12
0
0
1
1
0
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.