Enderun’daki Hırka-i Saadet Dairesi’nde hangi kutsal emanetler bulunmaktadır

Enderun’daki Hırka-i Saadet Dairesi’nde hangi kutsal emanetler bulunmaktadır
Enderun’daki Hırka-i Saadet Dairesi’nde hangi kutsal emanetlerbulunmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fahrettin Paşa tarafından İstanbul'a gönderilen ve günümüzde bir bölümü Topkapı Sarayı müzesinde sergilenen hazinenin tam listesi şöyle: Hazreti Osman'ın ceylan derisine el yazmalı Kur'an-ı Kerim'i. 5 adet eski el yazması Kur'an-ı Kerim ve 4 adet Kur'an-ı Kerim cüzleri. Değerli taşlarla bezenmiş, altın kaplamalı 5 adet Kur'an-ı Kerim kabı. Hilye-i Şerif (Peygamberimizin yazı ile yapılmış portresi).

Gümüş çerçeveli, yeşil kadife üzerine pırlanta ve incilerle Peygamberimizin adı yazılı, gümüşten güneş resimli. Bir adet som altın üzerine pırlanta ile Kelime-i Şehadet yazılı levha. Pırlantalı, incili, mercanlı 7 adet tespih. Gümüş işlemeli 2 adet rahle. Sultan Abdülaziz'in pırlantalı ve altın işlemeli tuğrası. 4 adet sancak başı ve 3 adet değerli kılıç. Kevkeb-i Dürri adlı 4 parça büyük elmas. Altın üzerine oturtulmuş, çevresi elmas ve yakutlarla bezenmiş. 14 adet pırlanta ve zümrütlerle bezenmiş altın askı. Pırlanta, inci, yakut ve zümrütlerle bezenmiş 11 adet altın kandil askısı.

Hz. Muhammed'in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izi, mektupları, oku ve kılıcı, su içtiği kabı, Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davud, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.

  • Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, oku ve kılıcı yer alır.
  • Hz. Muhammed’in bastığı sert zemin üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izini bıraktığı rivayet edilir ve Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen altı adet ayak izi, bu konuda belge olarak gösterilen izlerdendir.
  • Hz. İbrahim’in tenceresi,
  • Hz. Davud’un kılıcı,
  • Hz. Yusuf’un cübbesi,
  • Ashaba ait kılıçlar
  • Hz. Fatma’ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık
  • Hz. Musa’nın asası
  • Ka’be’de kullanılmış altın şamdanlar, buhurdanlıklar, güladbanlar, lambalar, askılar ve Kur’an-ı Kerim kopyaları
  • Osmanlı padişahlarının Kâbe’ye yaptırmış oldukları anahtar, oluk, kapı ve Hacerü’l-esved (Kâbe’nin duvarında bulunan, meşhur kara taş) mahfazası, Hırka-i Saadet ve Sakal-ı Şerif mahfazaları

1
3
0
1
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum