Endotermik ve ekzotermik tepkimelerdeki ısı alışverişini açıklayınız

Endotermik ve ekzotermik tepkimelerdeki ısı alışverişini açıklayınız
Endotermik ve ekzotermik tepkimelerdeki ısı alışverişi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Isı Alan (Endotermik) Tepkime: Isı alarak gerçekleşen kimyasal olaylara endotermik tepkime denir. Isı alarak gerçekleşen bir kimyasal tepkime denkleminde girenler tarafında ısı alındığı belirtilir. Örneğin; kireçtaşı (kalsiyum karbonat) ısıtıldığında kalsiyum oksit ve karbon dioksit oluşur.

Bunun tepkime denklemi şöyledir: CaCO3 + Isı → CaO + CO2 Bu denklemde de görüldüğü gibi endotermik reaksiyonlarda ısı girenler tarafında yazılır. Isı Veren (Ekzotermik) Tepkime: Isı vererek gerçekleşen kimyasal olaylara ekzotermik tepkime denir.Isı vererek gerçekleşen bir kimyasal tepkime denklemi yazılırken çıkanlar tarafında dışarı ısı verildiği belirtilir.

Örneğin karbonun oksijenle tepkimeye girmesi sonucu karbon dioksit gazı ve ısı açığa çıkar. Bu olayın tepkime denklemi; C + O2 -----> CO2 + Isı şeklinde belirtilir. Yanma tepkimeleri, maddelerin oksijenle tepkimeye girmesiyle gerçekleşir. Yanma tepkimelerinin tamamı ısı veren tepkimedir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.