Enerjinin korunumu

Enerjinin korunumu
Enerjinin korunumu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fizikte, enerjinin korunumu yasası, izole bir sistemdeki toplam enerjinin değişmeyeceğini ifade eder—geçen zaman boyunca miktarının sabit kaldığı söylenir. 1850 yılında, William Rankine ilk defa enerji korunumu kanunu ibaresini resmen kullanmıştır. James Prescott Joule, (d. 24 Aralık 1818, Manchester – 11 Ekim 1889). İngiliz fizikçi. "enerjinin korunumu" kanununa da rehberlik etmiştir.

Belli bir yükseklikte bulunan cisim, serbest bırakıldığında yer çekimi kuvvetinin etkisiyle aşağı doğru hareket eder. Başlangıçta çekim potansiyel enerjisine sahip olan cismin, yerden yüksekliği azalır. Bu sırada cisim hızlanır. Acaba cismin sahip olduğu potansiyel ve kinetik enerji nasıl değişir?

Lunaparklarda pek çok kişinin denemekten dahi çekindiği hız trenleri, inişli çıkışlı yolları olan raylı bir sistem üzerinde hareket etmektedir. Tren en tepede iken çekim potansiyel enerjisi en fazladır. Aşağı doğru hareket ettiğinde ise trenin çekim potansiyel enerjisi azalır. Bu sırada sürati artan trenin kinetik enerjisi artar. Yani trenin kaybettiği çekim potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür. Örnekten de anlaşılacağı gibi varlıkların sahip oldukları enerjiler birbirine dönüşebilir. Enerjinin bir türden başka bir türe dönüşmesine enerji dönüşümü adı verilir.

7
1
5
1
1
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.