Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler nelerdir

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler nelerdir
Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Son yıllarda engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran farklı teknolojik ürünler geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları kısaca açıklanmıştır:

Paletli tekerlek sistemi: Engelli bireylerin merdiven çıkmasını kolaylaştıran bu sistemde elektrikli sandalyeye yerleştirilmiş paletler bulunmaktadır. Paletlerle sadece merdivenlerde değil, engebeli yollarda da rahat bir sürüş sağlayabilmektedir.

Akıllı baston: Görme engelli bireylere kolaylık sağlayan akıllı baston, göğüs ve baş hizasında bireyin önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri algılayıp uyarmaktadır. Akıllı baston Bluetooth teknolojisi ile cep telefonuna bağlanabilme imkânı da sağlamaktadır.

Hareket bozukluğu olanlara özel çatal ve kaşık: Hareket bozukluğu sorunu yaşayan bireyler için geliştirilmiş bu cihaz kaşık veya çatal olarak kullanabilmektedir. El titremesi durumunda dengeyi sağlayan ve aynı açıda kalabilen ürün, hareket bozukluğunu %70 oranında düzeltebilmektedir.

Gözle kontrol yazılımı: Engelli bireylere gözleriyle fare ve klavye kullanma imkânı tanıyan bu yazılım sayesinde bireyler gözleriyle komut verebilmekte ve yazarak diğer insanlarla konuşma imkânına sahip olabilmektedir. Sistem, ciddi hareket engeli bulunan bireylerin göz hareketlerini algılayarak çalışmakta, buna bağlı olarak ekrandan seçim yapmasını sağlamaktadır.

0
0
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.