Erdemlerle ilgili kavram haritası

Erdemlerle ilgili kavram haritası
Erdemlerle ilgili aşağıdaki kavram haritasını doldurunuz, oluşturduğunuz kavram haritasından yararlanarak düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız, yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız

Erdemlerle ilgili kavram haritasında bulunan 6 boşluğa yazılacak kelimeler:

  • Yardımseverlik
  • Bilgelik
  • Doğruluk
  • Alçakgönüllülük
  • İyi yüreklilik
  • Ahlak

Erdem ile ilgili bilgilendirici metin:

ERDEM

Aile, toplumun en küçük birimidir. Aynı zamanda toplum değerleri açısından en önemli nokta da ailedir. Bizi biz yapan 'Ağacı yaşken eğen' onlardır.

Annem, babam ve aile büyüklerimin bana öğrettiklerini hayatıma doğru şekilde uyguladığım takdirde ne kadar doğru kararlar verdiğimi gördüm. Peki bana öğrettiklerinin ne olduğunu tek bir kelime de söylemem gerekirse ne söylerdim biliyor musunuz?

Erdem

Evet, erdem kelimesi ailemin bana öğrettiği değerlerin başlıcasıydı. İnsanlara karşı yaklaşımımda da daima erdemli olmayı seçtim. Büyüdüm öğretmen oldum. Çocuklarımla ilk karşılaştığım ders anında tahtaya bu sözcüğü yazdım. Kocaman harflerle "Erdem".

-Bu ne demek bilen var mı? diye sordum.

Birkaç öğrenci parmak kaldırdı:

  • Erdem, iyiliktir öğretmenim.
  • Erdem dayımın ismi öğretmenim.
  • Bizim apartmanda da bir tane erdem var öğretmenim.
  • Bence erdem sizin adınız öğretmenim.

Diyerek cevaplarını arttırmaya devam ettiler. Sınıftaki sessizliği sağladıktan sonra başladım çocuklarıma kelimenin anlamının aslında ne olduğunu anlatmaya.

"Çocuklar erdem iyiliktir, alçak gönüllüktür, birine içinden gelerek yaptığın yardımdır, kötüye, cahile karşı gösterdiğin bilgeliktir, hal ve hareketlerinde takındığın ahlaktır. Kısacası erdem insanı insan yapan ve onu ölümüne kadar taşıyan değerdir. Şimdi siz sorun vicdanınıza, kendinize 'Ben ne kadar erdemliyim?' diye."

Sınıftaki sessizlik ortamı devam etti. Gözlerinden okuduğum kadarıyla o an hepsi söylediklerimi düşünüyordum. Zil çaldı teneffüse çıktım.

Aradan yıllar geçti ve benim öğrencilerim tahtaya yazdığım kelimenin karşılığını bana her zaman verdiler. Hatta bir gün bir öğrencim ayağa kalktı ve "Öğretmenim, dersimize ilk girdiğinizde bize erdemi anlatmıştınız ya, işte ben sizin sayesinde bugün hırsızlık yapan bir ailede büyümeme rağmen asla onları örnek almadan, ahlakımı bozmadan okuyorum." dedi. O an hissettiklerimi hiçbir zaman unutamam.

237
292
240
40
18
19
397
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.