Erime ve donma arasında nasıl bir ilişki vardır

Erime ve donma arasında nasıl bir ilişki vardır
Erime / donma arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Erimede hücreler çözünür ve madde sıvılaşır. Donmada ise hücreler birbirine sıkıca kenetlenir ve bir bütün cisim halini alırlar. Maddelerin katı halden sıvı hale geçmesine erime, sıvı halden katı hale geçmesine de donma denir. Erime ile donma birbirinin tersidir böylece bir maddenin erime sıcaklığı donma sıcaklığına eşittir diyebiliriz. Erime ısısı da donma ısısına eşittir.

Hal değişimi maddelerin ısı ve sıcak, nem ve basınç dengeleri ile uğradıkları faz değişimleridir. Maddelerin bir faz halinden başka bir faz haline geçmesine hal değişimi denir. Hal değişiminde ısı ve sıcaklık arasında bir ilişki bulunur. Hal değişimi sırasında sıcaklık sabit kalırken, ısı alışverişi devam eder.

Erime ve donma hal değişimleridir. Erime, bir maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesidir. Donma da bir maddenin ısı kaybederek sıvı halden katı hale geçmesidir. Erime ve donma aynı sıcaklık değerinde meydana gelir. Bir maddenin erimeye başlaması ile donmaya başlaması tam bir faz değişimi sırasında yaşandığı için sadece ısı farkı bulunduğundan sıcaklık aynıdır.

146
6
110
4
4
29
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.