Ermenilere karşı açılan cephenin nedenleri

Ermenilere karşı açılan cephenin nedenleri
Mustafa Kemal’in sözlerinden yola çıkarak Ermenilere karşı açılan cephenin nedenlerini söyleyiniz.

Ermenilere karşı açılan cephemiz Doğu Cephesidir. Bu cephede, Kars, Gümrü ve Sarıkamış'ı aldık. Ermenilerle Doğu Cephesinde savaşılmasının sebebi, Wilson ilkelerinin yayınlanmasından sonra "Bir bölgede çoğunluğu oluşturan etnik kökenler orada bir devlet kurabilir" anlayışı yerleşti. Ermeniler bu sebeple Doğu'da hak iddia ettiler.

"Milli sınırlar içerisinde vatan; bölünmez bir bütündür, parçalanamaz!" şeklindeki Sivas Kongresi sözü, bu savaşın hangi sebeple çıktığını kanıtlar niteliktedir. Yani, Doğu tarafı Türkiye'nindir, ve başka hiçbir devlet bunu parçalayamaz denmiştir. Vatanın bölünmezliği ve bağımsızlık ilkeleri sebebiyle, bu cephede Ermeniler ile savaştık.

"Tam bağımsızlık, bizim bugün üzerimize aldığımız vazifenin temelidir." Atatürk'ün bir sözü olup, ülkenin bağımsızlığı açısından Doğu tarafının Ermenilere neden bırakılmadığının bir kanıtıdır. Ermeniler toprak sahibi olsalardı biz tam bağımsız olamayacak ve yabancı devletlere bağlı kalmak zorunda kalacaktık.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır! Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça; Savaş bir cinayettir. Uygarlık demek, bağışlama ve hoşgörü demektir. Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz. Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister. Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister. Egemenlik verilmez, alınır! Askeri harekat, siyasi faaliyetlerin ümitsiz olduğu noktada başlar

62
62
62
61
61
62
64
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.