Eşitlik ile adalet arasındaki ilişki

Eşitlik ile adalet arasındaki ilişki
Eşitlik ile adalet arasındaki ilişki nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eşitlik, düşün şimdi bir insan az çalışıyor diğeri çok çalışıyor. Ama az çalışan ve çok çalışan aynı miktarda para alıyor. Bu eşitliktir.

Adalet, en geniş bağlamda, hem adil olanın sağlanmasını hem de felsefi açıdan neyin adil olduğunun tartışmasını içerir. 

Toplumun birlikte yaşama kültürünün oluşmasında bazı kavramlar ön plana çıkmaktadır. Eşitlik ve adalet de bu kavramlardandır. Eşitlik ve adalet medeniyetin oluşmasında baş aktörlerdir. Eşitlik ve adalet arasında temelde farklar bulunmaktadır. Bu farklılıklarla birlikte aralarında bir ilişki de vardır.

Adalet, eşitliğin gerçekleşmesini sağlar. Adalet, bir kişinin hak ettiğini almasıdır. Eşitlik ise kanunlar önünde herkesin aynı durumda olmasıdır. Eşitliğin sağlanmasında adalet ön plandadır. Bu nedenle adalet olmadan eşitlik sağlanamaz. Adalet ve eşitlik arasındaki ilişki, adaletin eşitliği de kapsıyor olmasıdır.

Adaletli olmak, zulmün karşısında olmak ve hukukun üstünlüğüne dayanarak eşitliği sağlamak gerektiği dünyaca kabul edilen bir gerçektir.

  • Adalet eşitlik sağlamak için uygulanır.
  • Eşitlik herkesin kanunlar önünde eşit sayılmasıdır.
  • Haklı ve haksızın tespit edilmesi adaletle yapılır.
  • Adalet belirli hukuk kuralları uygulanarak sağlanır.
  • Adalet herkese hak ettiğini vermektir.
  • Eşitlik herkese aynı davranmaktır.
  • Adalet herkese eşit olarak uygulanır.

4166
2890
4163
898
859
1174
4005
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum