Farklı kültürlerin yeryüzünde yayılışı ve dağılışına etki eden faktörler

Farklı kültürlerin yeryüzünde yayılışı ve dağılışına etki eden faktörler
Farklı kültürlerin yeryüzünde yayılışı ve dağılışına etki eden faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kültür, tarihsel gelişim süreci içinde toplumların oluşturduğu maddi ve manevi unsurların bir sonraki nesillere aktarılarak devamı sağlanan, insanın yaşadığı çevreye göre uyarladığı hayat tarzını gösteren değerler bütünüdür.

Maddi Unsurlar

  • Coğrafi Konum
  • Fiziki Yapı
  • İklim Özellikleri
  • Su Özellikleri
  • Toprak Özellikleri

Manevi Unsurlar

  • Dil Yapısı
  • Dini İnançlar
  • Örf ve adetler
  • Komşu kültürler
  • Hukuk kuralları
  • Dünya Görüşü

İslam Medeniyeti İslamiyet din olarak Hz Muhammed (s.a.v) ile Arabistan Yarımadası'nda doğmuştur. İslam kültürünün merkezi Orta Doğu'dan başlar, batıda Kuzey Afrika'ya, kuzeydoğuda ise Orta Asya'ya kadar uzanır. Genellikle kurak iklim sahasında yayılış gösteren İslam coğrafyasının stratejik öneme sahip üç kıtanın buluşma noktasında yer alması ona diğer kültürlere göre üstünlük sağlar.

Doğu Medeniyeti Şark alemi ve onun ortaya çıkardığı kültür, Asya Kıtası'nın güney, doğu ve güneydoğusunda varlığını sürdürmektedir. Kalkınma düzeyinin düşük olduğu bu kültür ve bölgelerinde Japonya ve Çin dışında kişi başına düşen millî gelir payı azdır. Çin ve Hindistan'daki hızlı nüfus artışı tüketimin artmasına ve doğal kaynakların azalmasına neden olmaktadır.

Afrika Kültürü, Bütün kültürler kendi çapında bir alana yayılır ancak bazı kültürler geniş alana yayılarak etkilerini uzun yıllar sürdürmüşlerdir. Türk kültürü, Çin kültürü, Hint kültürü, Doğu ve Batı medeniyetlerinin kültürleri ile Afrika Kıtası'nda hâkim olan Afrika kültürü örnek olarak verilebilir.

Slav Kültür Bölgesi Slavlar ya da başka adıyla İslavlar Avrupa ve Asya kıtasında özellikle Doğu Avrupa'da yaşamış milletlerdir. Slav-Rus kültürünün ocağı Ukrayna'nın Kiev şehrinde başlamış oradan bugünkü Rusya ile Doğu Avrupa'ya kadar yayılmıştır. Asya'nın kuzeyinde yaşayan Slavlar kendi arasında üç gruba ayrılırlar.

Batı Kültürü Avrupa kültür bölgesi kapladığı alan bakımından diğer kültür bölgelerine göre en büyük olandır. Orta Çağ'da sadece Avrupa Kıtası'nda yaygın olan bu kültür 15.yy'daki coğrafi keşiflerle bulunan Amerika kıtalarına, Kuzey Asya ve Okyanusya'ya (Avustralya) sıçramıştır.

33
18
10
28
14
28
236
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.