Fatiha suresi okunuşu ve anlamı

Fatiha suresi okunuşu ve anlamı
Fâtiha suresinin okunuşu ve anlamını nedir, Fatiha suresinin okunduğu yerler nerelerdir, Fatiha suresi okunduktan sonra neden amin deriz yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Mekke döneminde inmiştir. Yedi âyettir. Kur’an-ı Kerim’in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır. Sûrenin ayrıca, “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi başka adları da vardır. Kur’an’ın içerdiği esaslar öz olarak Fâtiha’da vardır. Zira övgü ve yüceltilmeye lâyık bir tek Allah’ın varlığı, onun hâkimiyeti, tek mabut oluşu, kulluğun ancak O’na yapılıp O’ndan yardım isteneceği, bu sûrede özlü bir şekilde ifade edilir. Fâtiha sûresi, aynı zamanda baştan başa eşsiz güzellikte bir dua, bir yakarıştır.

Fatiha suresi okunuşu

1- Bismillahirrahmânirrahîm.
2- Elhamdü lillâhi rabbil'alemin
3- Errahmânir'rahim
4- Mâliki yevmiddin
5- İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în
6- İhdinessırâtel müstakîm
7- Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

fatiha-suresi.jpg

Fatiha suresi anlamı

1- Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
2- Hamd o âlemlerin Rabbi,
3- O Rahmân ve Rahim,
4- O, din gününün maliki Allah'ın.
5- Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti.
6- Hidayet eyle bizi doğru yola,
7- O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil.

Fatiha suresinin okunduğu yerler

  • Hergün kıldığımız 40 rekatlık namaz da, 40 defa Fatiha Suresini okuyoruz.
  • Nafile namazlarda da okunur.
  • Şifa amacıyla hastalara okunur.
  • Kabbir ziyaretlerinde ve vefat eden bir kimsenin ruhuna Fatiha sûresi okuyup hediye ediyoruz. Okuduğumuz Fatiha o kimseye sevap kazandırsın.
  • Duayı bitirdikten sonra Allah'u teâlânın rızasını kazanmak için okuyoruz.

Fatiha suresi okunduktan sonra neden amin deriz

Fatiha Sûresi aynı zamanda bir duâ sûresidir. Orada Cenâb-ı Allah’tan ibadetlerimizin kabulü istenir, hidayet istenir, sırat-ı müstakimde olmak ve kalmak istenir, istikamet istenir, dalâletten ve gazaba uğramaktan Allah’a sığınılır. Yani bir kul için dünyada ve ahirette lâzım olacak hususların en büyükleri istenir. Namazda Fatiha Sûresi okununca bu sebeple “âmin” denir ve bu sünnettir.

Peygamberi­miz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: İmam namazda Fatiha okurken (gayril mağdubi aleyhim vele'd-dallin) deyince, Ey cemaat sizde "Amin" deyiniz. Her kimin amin demesi meleklerin amin demesine denk gelirse onun geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari)

2720
1749
2897
483
710
475
527
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum