Fatih’in, merkezî otoriteyi güçlendirmek istemesinde İstanbul'un Fethi'nin etkileri neler olabilir

Fatih’in, merkezî otoriteyi güçlendirmek istemesinde İstanbul'un Fethi'nin etkileri neler olabilir
Fatih’in, merkezî otoriteyi güçlendirmek istemesinde İstanbul'unFethi'nin etkileri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İstanbul’un Fethi, Fatih’e iç siyasette önemli bir mevki sağlayıp onun otoritesini güçlendirmiş ve gerçekleştireceği merkezî bir kurumsallaşmaya da imkân vermiştir. Fatih; bu sayede iktisadi, askerî ve hukuki bir dizi yenilikler yapmıştır. İstanbul’un Fethi, Fatih’e bazı güçlü aileleri bertaraf etme imkânı sağlamış ve Vezîriâzam Çandarlı Halil’in idamı ile köklü ailelerin iktidarı paylaşma dönemi artık bitmiştir. Böylece bütün iktidarı elinde toplayan Fatih, devletin merkezî otoritesini güçlendirmiştir. Fatih, tahta çıkışında kendisine karşı isyan eden yeniçerileri fetihten sonra disiplin altına almış, vezîriâzamlık dâhil yeniçeri ağası gibi devletin önemli kurumlarına doğrudan kendisine bağlı kişileri getirmiştir.

  • İstanbul’un Fethi, Fatih’e iç siyasette önemli bir mevki sağlamış ve otoritesini güçlendirmiştir.
  • Fatih İstanbul’un Fethi ile güç edinmiş ve edindiği bu güç ile merkezi otoriteyi güçlendirmiştir.
  • Bunu için, iktidarı paylaşan köklü ve köklü aileler iktidardan uzaklaştırılmış. Vezirazam Çandarlı Halil Paşa idam edilmiştir.

133
1
102
36
55
21
51
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.