Fâtır Suresi hakkında bilgiler

Fâtır Suresi hakkında bilgiler
Fâtır Suresi hakkında bilgiler, Fatır suresinin konusu nedir, Fatır suresi 27. ve 28 ayetlerinin mealleri konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

27. Allah’ın gökten su indirdiğini görmez misin? Sonra onunla renk ve çeşitleri farklı ürünler çıkardık. Dağların da farklı renklerde; beyaz, kırmızı, simsiyah yolları, kısımları vardır.
28. Aynı şekilde, insanlardan, binek hayvanlarından ve eti yenen hayvanlardan da farklı tür ve renklerde olanlar var. Kulları içinden ancak âlimler, Allah’ın büyüklüğü karşısında heyecan duyarlar. Şüphesiz Allah üstündür, çokça bağışlayıcıdır.

Bu ayetlerde Allah Teâlâ gökten inen suyu örnek vererek ondan renk ve çeşitleri farklı ürünler çıkardığına dikkatlerimizi çeker. Tabiatın ihtişamına diğer yandan da bu muhteşem görünümü meydana getiren farklılıkların tek kaynaktan çıktığına ve bunu sağlayan yüce kudreti belirterek, renk ve tür faktörüne ağırlık verildiği görülür. Ayette, Allah’ın (c.c.) kâinat içerisinde ne kadar çeşitli varlıklar yarattığına işaret olunur. Allah’ın (c.c.) sıfatlarına vakıf olanların yani âlim olanların Allah’tan (c.c.) hakkıyla korktuğu üzerinde de durulur. Allah Teâlâ’nın kuvvet sahibi olduğu, dilediği zaman mücrimleri yakaladığı ve hiç kimsenin O’ndan kaçamadığı vurgulanır. Tövbe ederlerse O’nun aynı zamanda affedici olduğu da vurgulanır.

Fâtır Suresi hakkında bilgiler:

  • Kur’an-ı Kerim’in otuz beşinci suresidir.
  • Mekke’de inmiştir (nazil olmuştur) yani Mekkî suredir.
  • Kırk beş ayettir.
  • Adını, birinci ayette geçen ve “yaratan, yoktan var eden” anlamına gelen “Fâtır” kelimesinden almıştır. Bu sure, aynı ayette “melekler (melâike)” anlamına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melekler Suresi” olarak da isimlendirilmiştir

Konuları: Allah’ın varlığı, birliği, onun yaratmadaki eşsizliği tanıtılarak başlanır. Yaratmış olduğu varlıklardan melekler özellikleriyle tanıtılır. Meleklerin görevleriyle ilgili bilgiler verilir. İnsanlarla ilgili psikolojik tahliller yapılır. Bu çerçevede onların nankörlükleri ve şeytanın peşine düşmelerinin nedenleri açıklanır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.), insanları İslam’a davet ederken kendisini çok fazla yıpratmaması hatırlatılır.

2
2
2
2
2
2
29
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.