Faust Özeti ve Kahramanları Kısaca

Faust Özeti ve Kahramanları Kısaca
Johann Wolfgang Goethe Faust kitabının özeti. Faust kitap ana fikri, özeti, Faust kitabı konusu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Faust, latince mutluluk demektir. Faust, bilgi ihtirası içinde kıvranan karamsar bir tipi anlatır. Bilim uğruna bütün ömrünü harcamış, nefsine bütün dünya hazlarını yasak etmiş ve tam anlamıyla yasak bir ömür geçirmiş olmasına rağmen, amacına ulaşamamış olmanın ızdırabı içindedir. Bu hal içinde şeytana teslim olduktan sonra, onun akıbeti çeşitli Faust efsanelerinde türlü türlü gösterilmiş ve dünyaya beyan edilmiştir.

Faust kitap özeti ve kahramanları

Faust, felsefe, psikoloji, sosyoloji, akıl ve mantık alanında bütün bilimsel bilgileri öğrenerek doygunluk seviyesine gelmiştir. Artık günleri anlamsız geçmektedir. Kendine yapacak yeni uğraşlar bulmak ister. Öğrenilmesi gereken bilgiler bulur ve öğrenir. Çok sıkılmaya başlar, aşk ve seyahat üzerine düşüncelere dalar.

Mefisto bir şeytan olarak Tanrı ile anlaşma yapar. Anlaşma konusu Faust’tur. Mefisto, Faust’a aradığı hayatı sunmak için onu tahrik etmeyi amaçlar, Tanrı onun içindeki iyiliğin buna izin vermeyeceğini söyler. Yine de iddia başlar ve devam eder. Mefisto işe koyulur.

Faust, köpeğinin insansı hareketler yaptığını fark eder. Durumu anlar, hangi ruh ordaysa çıksın der. Mefisto ortaya çıkar. Mefisto ile karşılaşır ve irkilir. Mefisto, ona istediği hayatı vadeder. Faust ona inanır, Margaretha adında bir kızla tanışır, aşk yaşarlar, dünyayı gezerler. Çok mutlu olurlar. Mutluluklarına mani olan şeylerin önüne geçmek isterler. İhtiraslarına yenik düşerler.

Margaretha ile Faust işbirliği yaparak mutluluklarına mani olduğuna inandıkları kişileri öldürürler. Margaretha hapse düşer. Faust kaçar. Gittiği yerde Helena isminde bir kadına aşık olur. Aradığını bulamaz. Bir bataklığı verimli hale getirir. Mefisto, Faust’un canını almaya gelir. Onu oracıkta öldürür. İbretlik bir tablo yaşanır.

Faust kahramanları (kişileri)

Faust: Hukuk, felsefe, tıp ve ilahiyatla ilgilenen, dokto­rasını yeni bitirmiş bir kişidir. Ancal düşüncelerinde ilahî olana karşı şüpheler vardır. Gençliğinde var olan huzur ve manevi rahatlığı artık kaybetmiştir. Çekingen mizaçlı, ama genelde iyi yürekli bi­r insandır.
Mefistofeles:Faust’u yoldan çıkar­mak için her şeyi deneyen şeytandır. Ona çeşitli biçimlere girerek görünür. Kadın, içki, büyü gibi yöntemlerle insanları tanrıdan uzaklaştıran, ayağından sakat biridir.
Margarete: Çok duygulu, fakir bir ailenin kızdır. Dinine ve ahlaki kurallara fazlasıyla önem veren; ancak nefsine yenik düştüğü için cezalandırı­lan bir kızdır.
Wagner: Faust’un yakın arkadaşıdır. Saf, duygularıyla hareket eden bir insandır.
Marthe: Kocası yanında olmayan, kendi hâlinde yaşayan, arabulucu fakir bir kadındır. İhtirasları ile Margarete’i de yönlendirir.

99
339
113
3
17
12
245
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum