Fiziksel (Mekanik) sindirim nedir

Fiziksel (Mekanik) sindirim nedir
Fiziksel (Mekanik) sindirim nedir, fiziksel sindirime örnekler nedir, fiziksel sindirim hangi organlarda gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fiziksel (Mekanik) Sindirim, Çiğneme ve kas faaliyetleriyle besinlerin küçük parçalara ayrılmasıdır. Fiziksel sindirim vücudun sindirim organlarında gerçekleşen sindirim olayına denir. Yapı bakımından değişikliğe uğramadan besinlerin sindirime uğramasına kısaca fiziksel sindirim denilmektedir. Fiziksel sindirim ile birlikte daha küçük parçalara ayrılan besinlerde herhangi bir yapı değişikliğine de rastlanmaz. Fiziksel sindirim mekanik sindirim olarak da adlandırılmaktadır. Fiziksel sindirimde ön plana çıkan birçok organ vardır.

Fiziksel sindirime örnekler

  • Besinlerin ağızda dişlerle daha küçük parçalara ayrılması
  • Midedeki kasların kasılma ve gevşeme hareketleriyle besinlerin daha küçük parçalara ayrılması
  • Karaciğerden salgılanan safra sıvısıyla yağların daha küçük parçalara ayrılması

Fiziksel sindirim hangi organlarda gerçekleşir

1) Ağız, fiziksel sindirim yani mekanik sindirim ilk olarak ağızda gerçekleşir. Ağızda dişlerin de yardımı ile birlikte besinler parçalanır. Ağızda yer alan tükürük bezlerin amilaz salgılaması ile birlikte besinler en ufak parçaya ayrılır. Besinler bu şekilde mideye gönderilir.

2) Mide, fiziksel sindirimin yapıldığı bir diğer organ da mide olarak bilinmektedir. Midede besinler mide asitleri ile birlikte iyice öğütülür. Midede fiziksel sindirimin büyük bir bölümü gerçekleşmektedir. Fiziksel sindirimin çoğu midede tamamlanır ve besinler buradan ince bağırsağa gönderilmektedir.

3) İnce Bağırsak, fiziksel sindirimin devam ettiği bir diğer organ da ince bağırsaktır. İnce bağırsak da fiziksel sindirim devam eder. Safra salgısı ile birlikte besinler en küçük hale getirilir. Vücudun sindirebileceği şekilde küçük yağ taneciklerine dönüşmesini sağlar. İnce bağırsak da fiziksel sindirim tamamlanır. Bu noktadan sonra da kimyasal sindirim başlar.

18
7
7
7
4
8
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum