Flüt notaları

Flüt notaları
Blok flüt, 8 deliğe sahip üflemeli bir çalgı türüdür. Flütü çalmak için çalınacak nota açık diğerleri kapalı olmalıdır.

Flüt nasıl çalınır sorusunun kilit yanıtlarından biri de notaları bilmekten geçmektedir. Bilindiği gibi müzikte toplam 7 tane nota bulunur. Bunlar; do, re, mi, fa, sol, la, si’dir. Kalından inceye doğru notalar; do-re-mi-fa-sol-la-si-ince do iken; inceden kalına doğru notalar; ince do-si-la-sol-fa-mi-re-do şeklindedir. Öncelikle bu notaları ezberlemeniz gerekir. Flütte her notanın tutuşu farklıdır. Gelin flüt notaları flütte nasıl çalınıyor hep birlikte bakalım:

Si: Arka delik ve önden birinci delik kapanır.

İnce do: Arka delik ve önden sadece ikinci kapanır.

İnce re: Sadece önden ikinci delik kapanır.

La: Arkadaki delik, önden birinci delik ve ikinci delik kapanır.

Sol: Arkadaki delik ve önden ilk üç delik kapanır.

Fa: Arkadaki delik ve önden ilk dört delik kapanır.

Mi: Arkadaki delik ve önden ilk beş delik kapanır.

Re: Arkadaki delik ve önden ilk 6 delik kapanır.

Do: Tüm delikler kapanır.

Si bemol: Arkadaki delik ve önden birinci, üçüncü ve dördüncü delikler kapanır.

Notaların aralıkları tam ve yarım olarak farklıdır. Nota aralıkları şu şekildedir: do-re arası tam, re-mi arası tam, mi-fa arası yarım (mi), fa-sol arası tam, sol-la arası tam, la-si arası tam, si-do arası yarım (si).

  • Blok flüt; sesi son derece hoş ve çalması oldukça keyifli bir müzik aletidir. Eğer blok flüt ile sevdiğiniz şarkıları çalabilmek ve bu alanda başarı elde edebilmek istiyorsanız öncelikle nota bilgisine sahip olmanız gerekir. Bundan sonraki aşama ise eğitilmiş bir diyaframdır.
  • Bildiğiniz gibi flüt bir üflemeli çalgıdır. Nefesli çalgılar olarak da bilinen üflemeli çalgılar, içindeki havanın titreşmesiyle sesin oluştuğu çalgılardır. Flüte üflerken unutmamanız gereken en önemli nokta karın kaslarınızın sıkı olması gerektiğidir. Çünkü eğer karın kaslarınız sıkı olursa nefesinizin basıncını ayarlayabilirsiniz.
  • Blok flüt her zaman sol el üstte sağ el altta olacak şekilde tutulur.
  • Sol elin serçe parmağı delik kapatmaz.
  • Her delik muhakkak kendi parmağıyla kapatılır.
  • İnce notalar “tü” kalın notalar ise “du” hecesiyle ve kontrollü bir şekilde üflenir.

231
252
12
27
9
8
85
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.