Forsa Metni Cevapları (8. Sınıf)

Forsa Metni Cevapları (8. Sınıf)
Forsa Metni Cevapları 8. Sınıf, Ferman Yayıncılık 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı Sayfa 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Forsa metni cevapları ve soruları, Ferman Yayıncılık 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27-28-29 (Erdemler Teması)

Forsa Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 20 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yaşadığınız yerden uzun süre ayrı kalsaydınız neler hissederdiniz? Düşüncelerinizi anlatınız.
Cevap
: Uzun süre yaşadığım yerden ayrı kalsaydım, yeni deneyimler yaşamak için heyecanlanırken aynı zamanda ailemi, arkadaşlarımı ve tanıdık çevremi özlerdim. Bu durum karmaşık duygulara yol açardı, ancak yeni deneyimlerin kişisel gelişimime katkı sağlayabileceğini düşünürdüm.

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 26 Cevabı

Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlanımdan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Kelime/Kelime Grubu: forsa
Tahminî Anlamı: gemilerde kürek çektirilen esirler
Cümlem: Dedem eski bir forsadır.

Kelime/Kelime Grubu: cenk
Tahminî Anlamı: Savaşma
Cümlem: Cenk meydanına inmiştik.

Kelime/Kelime Grubu: esir
Tahminî Anlamı: Tutsak
Cümlem: Bütün esirler serbest bıraktılar.

Kelime/Kelime Grubu: sancak
Tahminî Anlamı: Bir ülkenin askeri sembolü
Cümlem: Sancakları indirin diye emir geldi.

Kelime/Kelime Grubu: sıvamak
Tahminî Anlamı: Yaymak
Cümlem: Kolları sıvayarak işe başladı

Kelime/Kelime Grubu: kaftan
Tahminî Anlamı: Eskiden giyilen bir tür kürk
Cümlem: Kaftanları giyince herkes çok şık oldu

Kelime/Kelime Grubu: yatağan
Tahminî Anlamı: Eski bir tür kılıç
Cümlem: Yatağanlar kınında paslanırdı.

Kelime/Kelime Grubu: kalkan
Tahminî Anlamı: Bir tür savaş korunma aleti
Cümlem: Kalkanları kaldırmışlardı

Kelime/Kelime Grubu: kadırga
Tahminî Anlamı: Geminin küçüğü
Cümlem: Kadırganın önü beyaza boyalıydı.

Kelime/Kelime Grubu: bölük
Tahminî Anlamı: bir askeri topluluk adı
Cümlem: Bölük komutanı sert bir adamdı.

2. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 27 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Kara Memiş kimdir? Malta korsanlarına ne zaman esir düşmüştür?
Cevap
: Kara Memiş yıllarca denizlerde kahramanlık yapan bir gemici iken sonradan esir olmuş ve çok uzun yıllar gemilerde kürek mahkumluğu yapmış esir düşmüş birisidir. Hikayede anlatılan zamandan yaklaşık kırk yıl önce esir düşmüştür.

2. Askerlerin Kara Memiş’i hemen tanımalarının nedeni söyleyiniz.
Cevap
: Çünkü onun namı çok uzun yıllar dilden dile anlatılmıştır. Oğlu Turgut Reis de bütün tayfasına babasından bahsetmiştir.

3. Turgut, Kara Memiş’in babası olduğunu nasıl anlamıştır?
Cevap
: Kara Memiş annesini kaçırırken kolundan yaralanmıştı. O koldaki haç şeklindeki yarayı görünce anlamıştır.

4. Esir düşmesine rağmen namazını kılmaya devam etmesi Kara Memiş’in hangi kişilik özelliğine sahip olduğunu göstermektedir?
Cevap
: İnançlı biri olduğunu, içindeki Tanrı sevgisinin hala en üst yerde olduğunu gösterir.

5. Kara Memiş’in gençleşmiş bir kaplana benzetilmesinin nedeni nedir?
Cevap: Çünkü birden doğrulmuş oğluyla vatanı için savaşmak istemektedir. Birden eski güçlü zamanlarındaki haline dönmüştür. O yüzden kaplana benzetilmiştir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz “Forsa” adlı metindeki hikâye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.

Yer: Malta adası
Zaman: Geçmiş ve şimdiki zaman
Kişiler/Varlıklar: Kara Memiş, Turgut Reis, tayfalar ve adadaki bazı halk
Olay Örgüsü: Kara Memiş’in esir düşmesi, forsalık yapması, satılması, sahibinin onu azat etmesi ve Türk gemilerinin onu bulması

4. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 28 Cevabı

Aşağıya okuduğunuz metinle ilgili üç soru yazınız. Yazdığınız sorulan arkadaşlarınıza sorarak onlardan cevaplamalarını isteyiniz.

1. Soru: Kara Memiş neden kaçıp ülkesine gitmemiştir?
2. Soru: Kara Memiş dua ederken neden kıbleyi aklından çıkarmamıştır?
3. Soru: Kara Memiş’in yorgun haliyle savaşması tehlikeli değil midir?

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız.
Cevap
: MEMLEKET ÖZLEMİ / VATANI ÖZLEYEN GEMİCİ

6. ETKİNLİK

Aşağıda okuduğunuz metinden bir paragraf verilmiştir. Yazar bu paragrafta öyküleyici anlatımdan yararlanmıştır. Siz de okuduğunuz metinden öyküleyici anlatım örneği bularak noktalı alana yazınız.

İhtiyar esir, bu viran bağın içindeki harap kulübeyi buldu, içeri girdi. Kimse bir şey demedi. Ara sıra kasabaya iniyor, ihtiyarlığına acıyanların verdiği ekmek parçalarını toplayıp dönüyordu. On sene daha geçti. Artık hiç kuvveti kalmamıştı.
Cevap: “Yirmi sene, onların kadırgalarında kürek çekti. Yirmi sene iki zincirle iki ayağından rutubetli bir geminin dibine bağlanmış yaşadı. Yirmi senenin yazlan, kışlan, rüzgârlan, fırtınalan, güneşleri onun granit vücudunu eritemedi. Zincirleri küflendi, çürüdü, kınldı. Yirmi sene içinde birkaç defa halkalannı, çivilerini değiştirdiler fakat onun çelikten daha sert, adaleli bacaklarına bir şey olmadı. Yalnız abdest alamadığı için üzülüyordu.”

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 29 Cevabı

Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız. Özetinizi yazarken tekrar edilen ifadelere ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz ayrıntılara yer vermeyiniz.
Cevap
: Kara Memiş’in esir düşmesi, forsalık yapması, satılması, sahibinin onu azat etmesi ve Türk gemilerinin onu bulması anlatılmıştır.

8. ETKİNLİK

“Kara Memiş’in yerinde siz olsaydınız yaşadığınız bu olaylar karşısında neler hisseder, |: neler yapardınız?” sorusundan hareketle sınıfınızda hazırlıklı konuşma yapınız. Konuşmanızda empati kurma stratejisini uygulayınız. Bu stratejiyi uygularken kendinizi olaydaki kahramanın yerine koyarak neler hissettiğini, yaşadığını, düşündüğünü anlatmaya çalışınız. Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili kullanmaya özen gösteriniz. Beden dilini I etkili kullanmanın konuşmacının vermek istediği sözlü olmayan mesajları iletmeyi kolaylaştıracağını unutmayınız. Konuşmanızda kelimeleri anlamlarına uygun kullanmaya özen gösteriniz.

YA MEMLEKET YA ÖLÜM!

Ben Kara Memiş’in yerinde olsam aklımdan hep kaçma fikrini geçirirdim. Kara Memiş gibi adaya kırk yıl esir düşmezdim. Çünkü insanın kalbine bir kez memleket sevdası düşmeye görsün ne yapar eder bu duygudan bu hapislikten kurtuluş çaresini bulurdum. Yine de ben de umudumu yitirmezdim. Ve bir gün memlekete dönerim diye her gün spor yapar kendimi zinde tutardım.

9. ETKİNLİK

“Forsa” adlı metnin konusundan ve ana fikrinden hareketle defterinize hikâye edici bir metin yazınız. Yazdığınız metne uygun bir başlık bulunuz. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım ve noktalama hatalarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

YA GÖREMEZSEM BİR DAHA?

Askerden dönünce çalışmaya gurbete gitmeye karar vermişti. Uzun boylu yakışıklı bir çocuktu. Köyün bütün kızları ona aşıktı ama o aklında ve kalbinde yalnız birine yer vermişti. Selda onun için hayallerini süsleyen bir peri idi. Selda’yı gizli gizli izler ona hayran hayran bakardı. Bir gün onunla evleneceğim ama para kazanmam lazım demiş gurbete para kazanmaya gitmişti. Gurbette tanıştığı ilk kız olan Helga ile evlenmiş iki çocuğu bile olmuştu. Bir gün aklına köyü ve Selda’sı geldi kendine şunu sordu: Ne içşn gelmiştin gurbete ne oldun? Bir de Seldandan oldun. Ah dedi bir daha görebilecek miyim onu? Ya göremezsem bir daha dedi kendi kendine sonra da Helga’ya sarılıp uyumuştu.

1000
320
660
125
625
170
2070
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum