Fotoğraflarda Kalan Anlar Metni Cevapları (6. Sınıf)

Fotoğraflarda Kalan Anlar Metni Cevapları (6. Sınıf)
Fotoğraflarda Kalan Anlar Metni Cevapları, 6. Sınıf Anka Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 155, 156, 157, 158, 159 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Fotoğraflarda Kalan Anlar Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 155 Cevabı

DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM

1. Anıları kaydetmeyi seviyor musunuz? Bu kayıtlarınızı nasıl saklıyorsunuz?
Cevap
: Evet anıları kaydetmeyi seviyorum. Bol bol fotoğraf çekip bunları bilgisayarıma kaydediyorum.

2. Fotoğrafçılık bir sanat mıdır? Açıklayınız.
Cevap
: Fotoğrafçılık bence sanattır. Çünkü fotoğrafçı etrafımızda gördüklerimize herkesten farklı bir gözle bakabilir ve fotoğrafı çekerken de çeşitli etkenleri göz önünde bulundurup en güzel kareyi yakalamaya çalışır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 157 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinde kullanıldıkları cümlelerden tahmin ediniz. Daha sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlükten öğrenerek tahmin ettiğiniz anlamlarıyla karşılaştırınız.

dijital:

  • Tahminim: Teknolojik, otomatik.
  • Sözcük Anlamı: Sayısal, sanal.

edebiyat:

  • Tahminim: Duygu ve düşünceleri güzel bir şekilde anlatmak.
  • Sözcük Anlamı: Olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatı.

mesut:

  • Tahminim: Mutlu.
  • Sözcük Anlamı: Yaşadıklarından veya karşılaştıklarından dolayı hoşnutluk içinde bulunan, mesut.

ritüel:

  • Tahminim: Tören.
  • Sözcük Anlamı: Bir din veya inanç sistemine ait ibadet, ayin, merasim ve bu sırada uyulması gereken kurallar.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

En çok nelerin fotoğrafını çekmeyi seversiniz?
Cevap
: Ben en çok bulut, kar manzarası ve deniz fotoğrafı çekmeyi seviyorum.

İnsanlar neden fotoğraf çekmeye ve çekilmeye ihtiyaç duymuştur?
Cevap
: İnsanlar geleceğe anı kalsın düşüncesiyle, o anları unutmamak için, gelecekte o anları hatırlamak için fotoğraf çekerler.

Büyüklerinizin fotoğraflarına baktığınızda neler hissediyorsunuz?
Cevap
: Onların da bir zamanlar çocuk ve genç olduklarını düşünüyorum. Onları hep büyük gördüğüm için bana değişik geliyor.

Geçmişte çekilmiş fotoğraflarla günümüzde çekilen fotoğraflar arasındaki farklar nelerdir?
Cevap
: Eskiden fotoğraflar siyah beyazmış, kaliteleri düşükmüş. Ama günümüzde fotoğraf makineleri ve telefonların kameraları kaliteli olduğu için daha güzel fotoğraflar çekiliyor.

Sizce insanlar eski fotoğraflarını neden saklar ve zaman zaman neden onlara bakar?
Cevap
: İnsanlar geçmişlerini tamamen unutmamak, bazı anları ölümsüz hâle getirmek için getirmek için fotoğraflarını saklar. O anları yeniden hissedebilmek için de fotoğraflara bakar.

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 158 Cevabı

Metni aşağıda verilen bağlaçlarla tamamlayınız.

Sanat, insanlara doğada olanı yeniden yorumlama ve yaratma gücü verir. Bununla beraber sanatsal ürünler, gerçeklerin bire bir kopyası olmazlar. Sanatçılar diğer insanlardan farklı olarak var olanı olduğu gibi değil, bambaşka bir şekilde yansıtır. Örneğin resim çizme yeteneği olan birini düşünün. Sadece bu yeteneğe sahip olmak bile onu başka insanlardan ayırır. Ancak onu sanatçı yapmaya yetmez. Sanatçı, sürekli yeni şeyler üretmelidir. Çünkü eserinin diğer tüm eserlerden farklı olmasını sağlamak zorundadır. Eğer bir sanatçının eseri diğer sanatçıların eserlerinden ayrılabiliyorsa o sanatçı gerçek bir sanatçıdır.

4. ETKİNLİK

Efemera: 1. Biletler, posterler ve tebrik kartları gibi kısa süreli kullanımlar için üretilen basılı veya yazılı parçalar. 2. Bir koleksiyoncunun topladıkları dışında uzun süreli niteliği taşımayan basılı şey. Değeri geç fark edilse de bu belge türü, geçmişle bağ kurulmasında, olayların çözümünde ve tarihin daha ayrıntılı olarak yeniden inşasında vazgeçilmez kaynaklar arasına girmiştir. Dönemin dili, söylemleri, estetik anlayışı, sanatsal özellikleri, siyasi ve ekonomik yapısı, inanışı gibi pek çok bilgiye efemera vasıtasıyla ulaşılabilmektedir. Aşağıda “tulumbacı ocağına” ait fotoğraflar bulunmaktadır. Bu resimdeki meslek grubunun günümüzdeki adını öğreniniz. Günümüzdeki şartları ile eski şartlarını fotoğraflardan yararlanarak karşılaştırınız.

Cevap: Bu meslek grubunun günümüzdeki adı itfaiyedir. O dönemlerde çak yetersiz bir donanım varmış ama günümüzde itfaiyecilerin yangınlara müdahale için kullandıkları pek çok araç gereç vardır.

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 159 Cevabı

Aşağıdaki bulmacada yer alan sanat dallarını renkli kalemlerle boyayınız. Boyadıktan sonra ortaya çıkan şekli işaretleyiniz.
Cevap
: a) müzik, edebiyat, resim, şiir, heykel, balo, dans, opera, tiyatro

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki doğru-yanlış tablosunu doldurunuz.

DoğruYanlış
eğitimBirden çok yapım eki almıştır.
algılayabiliyorİki sözcüğün birleşmesinden oluşmuştur.
çağdaşTüremiş yapılıdır.
özellikleYapım eki almıştır.
müzikBasit yapılıdır.

7. ETKİNLİK

Geleneksel el sanatları araştırmanız sonucunda seçtiğiniz bir sanatla ilgili tanıtım metnini aşağıdaki yönergeleri dikkate alarak yazınız.

Metninizi oluştururken:

Metninize uygun bir başlık bulunuz.
İlk paragrafta yazınızın amacını belirtiniz.
Yazım ve noktalama kurallarına uyunuz.
Cümleleriniz arasında uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanmaya özen gösteriniz.
Metninizi bitirdikten sonra:
Yazdıklarınızı okuyup anlam bütünlüğünü bozan ifadeler varsa belirleyip bu ifadeleri düzeltiniz.
Yazınızı, tanıttığınız sanat dalının görseliyle bir afiş hâline getirerek okul panonuzda sergileyiniz.

KİLİM SANATI

Ülkemiz el sanatları yönünden çok zengin bir ülkedir. Kilimcilikten halı dokumaya, ebrudan keçeciliğe kadar çok çeşitli el sanatlarımız vardır. Ben bu yazımda ülkemizdeki en yaygın el sanatlarından biri olan kilimcilikten bahsedeceğim.

Türk kilim sanatı dokuma sanatımızın en renkli ve zengin koludur. Kendine özgü teknikleri ve geleneksel geometrik motiflerinin şekillendirdiği çeşitleri ile günümüze dek yaşayan halk sanatının en karakteristik ürünleridir.

Kilim yün veya kıl ipliğinden, dikey veya yatay yer tezgâhlarında dokunur. Halıdan farkı havsız ve düğümsüz olması, diğer düz dokuma yaygılardan ayrılan yönü ise, iki iplik sistemiyle yapılması ve desenlerinin kabarık olmamasıdır.

Kilimin kültürümüzdeki yeri çok eskidir. Ancak makineleşmeyle birlikte diğer el sanatlarımız gibi kilimciliğe olan ilgi de azalmış, evlerdeki kilim tezgâhları birer birer ya kullanılmamaya başlanmış ya da evlerden çıkarılmıştır.

Biz sebep ne olursa olsun sadece kilimcilik değil tüm el sanatlarımıza sahip çıkmalı bu kültür unsurlarımızı sonsuza kadar yaşatmalıyız.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Renkli kalemlerinizi çantanıza koyunuz. Eski çağlardan bu yana sanatın hangi hastalıkları iyileştirmede tedavi aracı olarak kullanıldığını güvenilir genel ağ adreslerinden araştırınız.
Cevap: Sanat, ruha hitap eden bir etkinlik olduğu için eskilerden beri özellikle ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar, kendini sanat yoluyla ifade etmenin, depresyon, anksiyete ve kanser hastalarına yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, hafıza, akıl yürütme ve duygusal dayanıklılık gibi yetileri de kuvvetlendirmektedir. Ayrıca romatizma, ateşli hastalıklar, felç, epilepsi gibi hastalıkların tedavisine de sanattan yararlanılmaktadır.

32
3
106
1
2
4
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.