Ğâşiye 17-20. ayet, Târık 5. ayet ve Nahl, 12-14. ayetlerde Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine delil gösterilen olaylar

Ğâşiye 17-20. ayet, Târık 5. ayet ve Nahl, 12-14. ayetlerde Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine delil gösterilen olaylar
Ğâşiye 17-20. ayet, Târık 5. ayet ve Nahl, 12-14. ayetlerde Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine delil gösterilen olaylar nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Örneğin, “(İnsanlar) devenin nasıl yaratıldığına, gökyüzünün nasıl
yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine ve yeryüzünün nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı?”(Ğâşiye, 88/17, 18, 19, 20.) ve “İnsan neden yaratıldığına bir baksın.”(Târık, 86/5.) ayetleri, her şeyin yaratıcısının Allah (c.c.) olduğunu vurgulayarak O’nun varlığına dikkat çeker. Kur’an’da, Allah’ın (c.c.) varlığına delil olarak başka olaylara da dikkat çekilir: “O (Allah); geceyi, gündüzü, Güneş’i ve Ay’ı hizmetinize verdi. Yıldızlar da O’nun emrine boyun eğmiştir. Şüphesiz ki bunlarda, aklını iyi kullananlar için önemli deliller ve ibretler vardır. Yeryüzünde sizin için türlü renklerde yetiştirip ürettiği şeylerde de düşünüp öğüt alan bir toplum için büyük bir ibret vardır. Ondan taze et (balık) yemeniz ve takacağınız süs eşyası çıkarmanız için denizi hizmetinize veren O’dur (Allah’tır). Gemilerin de denizi yararak gittiklerini görürsün...”(Nahl, 16/12-14.)
Yukarıdaki ayetlerde Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine delil gösterilen olaylar nelerdir? Tespitlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Yukarıdaki ayetlerde Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine delil olarak gösterilen olaylar şunlardır:

  • Devenin nasıl yaratıldığına, gökyüzünün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine ve yeryüzünün nasıl yayıldığına dikkat çekilir. Bu olaylar, Allah'ın yaratma gücünü ve tasarımını vurgular.
  • Ayetlerde gece, gündüz, Güneş, Ay ve yıldızların Allah'ın emrine boyun eğdiği ve insanlar için önemli deliller olduğu ifade edilir. Bu gök cisimleri, evrende ki düzenin ve Allah'ın varlığının bir göstergesidir.
  • Yeryüzünde farklı renklerde yetiştirilen bitkiler ve denizde bulunan balıklar da Allah'ın yaratma sanatını ve insanların faydası için sunduğu nimetleri gösterir.
  • Ayrıca gemilerin denizi yararak gitmeleri de Allah'ın yaratma gücünün bir örneğidir.

Bu ayetler, Allah'ın varlığını ve birliğini göstermek için doğadaki düzen, tasarım ve nimetleri örneklerle açıklar. Bu olaylar, insanların düşünüp öğüt almaları için büyük birer ibret kaynağı olarak sunulur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.