Gazete ilanının amacı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız

Gazete ilanının amacı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız
Gazete ilanının amacı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Vatandaşlar
Ecnebilerin süslü, yaldızlı fantezi eşyalarını; hile ve terkipli, sağlık ve sıhhati ihlal eden ve memleketlerinde satılamayıp bize gönderilen mallarını almamayı taahhüt edelim. Biz, onların süslü fakat hileli eşyalarına aldanmayarak kendi mallarımıza rağbet edelim. Bu sebepten eskiden epeyce gelişmiş olan sanat ve ticaretimiz mahvolmak üzeredir. Bizim paralarımızla ecnebiler mesut yaşıyorlar. Hâlbuki köylülerimiz odun yerine tezek yakıp ağaç kökü yiyor, arpa bulmaya çalışıyor. Fakir sanatkârlarımız karın tokluğuna çalışıyor. Vatandaşlarımızı unutmayalım. Elbisemizi Hereke, Karamürsel ve Anadolu’nun güzel ve dayanıklı, yünlü kumaşlarından yapalım. Bursa’nın, Halep’in vesair Osmanlı ülkesinin ipekli kumaşları Avrupa’nınkinden kat kat üstündür. Ayakkabıları Osmanlı malzemesi ile Osmanlı işçilerine sipariş edelim. Feslerimiz yerli malı olsun. Önder KÜÇÜKERMAN, Feshane-i Âmire, s. 205
Gazete ilanının amacı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Bu gazete ilanının amacı, Osmanlı vatandaşlarını yerli üretimi tercih etmeye teşvik etmektir. İlan metninde, ecnebi ürünlerin alınmaması ve yerli mal ve üreticilere destek verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Yerli üreticilerin desteklenmesinin ekonomik kalkınma için önemli olduğu ve halkın refahını artıracağına işaret edilmektedir. Bu şekilde, Osmanlı halkının milli ekonomiye olan katkısı ve bağımsızlığının korunması hedeflenmektedir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.