Gazlarda difüzyon ve efüzyon nedir

Gazlarda difüzyon ve efüzyon nedir
Gazlarda difüzyon ve efüzyon nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1832 senesinde Thomas Graham isimli kimyager bilim adamı, Graham Difüzyon Yasası (yayılma yasası) ile gaz moleküllerinin gelişigüzel (keyfi) hareketlerini tam olarak açıklamıştır.

Gaz moleküllerinin başka gaz molekülleri ile kinetik özelliklerinden dolayı yavaş yavaş karışmasına ve homojenlik sağlanana dek yayılmasına difüzyon adı verilir.

Difüzyon, bir gazın diğer bir gaz ile yavaş yavaş karıştığı bir işlem iken; efüzyon (dışa yayılma), basınç altındaki bir gazın, kabın bir bölmesinden diğer bölmesine küçük bir delikten geçerek yayıldığı bir işlemdir. Efüzyon, difüzyondan farklılık gösterdiği hâlde; efüzyon hızı, Graham Difüzyon Yasası gereği aynı eşitlikle verilir. Yani sonuç olarak gazların efüzyon hızı, gazların mol kütlelerinin karekökü ile ters orantılı bir biçimde olmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.