Gazları tanımlayan özellikler
Gazlar; sıcaklık, basınç, hacim ve madde miktarı gibi çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklı fiziksel davranışlar sergileyebilir.
Basınç
Atmosfer bir gaz karışımıdır ve yeryüzüne basınç uygular. Atmosferin yeryüzüne uyguladığı basınca atmosfer basıncı denir. Atmosfer basıncı barometre ile ölçülür.
Hacim
Hacim, maddenin boşlukta kapladığı alandır. Gazın hacmi bulunduğu kabın hacmine eşittir. V ile gösterilir. Gazlarda en çok kullanılan hacim birimi litredir (L).
Sıcaklık
Gazın davranışını etkileyen önemli özelliklerden biri de sıcaklıktır. Sıcaklık termometre ile ölçülür. Kelvin cinsinden sıcaklığa mutlak sıcaklık denir ve T ile gösterilir. Celsius (oC) cinsinden sıcaklık ise t ile gösterilir. Gazlar için kinetik enerji mutlak sıcaklıkla yani Kelvin (K) cinsi sıcaklıkla doğru orantılıdır. Ölçülen sıcaklık değeri Celsius (oC) ise Kelvin cinsine çevirmek için verilen Celsius değerine 273 sayısı eklenmelidir.
Kelvin (K) = Celcius (oC) + 273
T (K) = t (oC) + 273 şeklindedir.
Miktar
Atom ve moleküller çok küçük taneciklerdir. Küçük bir madde örneği bile sayılamayacak kadar atom veya molekül içerir. Bu nedenle maddedeki taneciklerin tek tek sayılması imkansızdır. Kimyada bir ölçü birimi olan mol; atom, molekül gibi küçük tanecikleri daha pratik ifade etmemizi sağlar. 1 mol 6,02x1023 tane taneciğe karşılık gelir. Aynı sıcaklık ve basınçta tüm gazların 1’er mollerinde 6,02 x 1023 tane atom ya da molekül bulunur.
- 1 mol He atomu 6,02x1023 tane atom içerir ve mol kütlesi 4 gram/mol’dür.
- 1 mol N2 molekülü 6,02x1023 tane molekül içerir ve mol kütlesi 28 gram/mol’dür.
- 1 mol NH3 molekülü 6,02x1023 tane molekül içerir ve mol kütlesi 17 gram/mol’dür
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.