Gazlı içeceklerin kapağı açıldığında sıvının yüzeyine doğru hızla kabarcıkların çıktığı görülür

Gazlı içeceklerin kapağı açıldığında sıvının yüzeyine doğru hızla kabarcıkların çıktığı görülür
Gazlı içeceklerin kapağı açıldığında sıvının yüzeyine doğru hızla kabarcıkların çıktığı görülür, bu durumun nedeni hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gazlı içeceklerdeki kabarcıkların kapağı açıldığında yüzeye doğru hızla çıkmasının nedeni, içeceğin içinde çözülü halde bulunan karbon dioksit gazının serbest kalmaya başlamasıdır. Gazlı içecek üretim sürecinde şişede yüksek basınç altında tutulan içeceğin içinde çözülen karbon dioksit, kapak açıldığında basınç azalır ve çözeltideki gaz serbest hale gelir. Gazın serbest kalmasıyla birlikte, içeceğin sıvı yüzeyine doğru hızla kabarcıklar oluşur. Bu durum, gazın çözeltiden ayrılarak atmosferik şartlara dönmesi ve kabarcıkların gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmasıyla gerçekleşir.

Gazoz, soda, coca cola gibi içecekler belirli bir sıvı içinde CO2 gazının çözünmesi ile elde edilir. Çözünme olayı; çözünen taneciklerin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması ve çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulması ile gerçekleşir. Çözünen taneciklerin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması endotermik, çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulması ise genellikle ekzotermik bir olaydır. CO2 gazını oluşturan tanecikler arasında etkileşimler CO2 in sıvı ve katı hallerine kıyasla daha zayıf olduğundan çözünme sırasında CO2 taneciklerinin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması için çok fazla bir enerji vermeye gerek yoktur.

Bundan dolayı gaz-sıvı çözeltilerinin hazırlanması genellikle, çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulmasının genellikle ekzotermik bir olay olmasından dolayı, ekzotermik bir tepkimedir. Gazlı içecekler içinde çözünmüş halde bulunan CO2(g) düşük sıcaklıklarda ve yüksek basınçlarda sıvı içinde çözünür. Gazozlu içeceklerin kapağının açıldığında gazın ortamdan ayrılmasının sebebi sıvının üzerine erkti eden yüksek basıncın ortadan kalkması ve oda sıcaklığının CO2 in çözündüğü sıcaklıktan daha yüksek olmasıdır. Yani gazların sıvılarda çözünürlüğü basınç azaldıkça ve sıcaklık arttıkça azaldığından CO2(g) gazlı içecekten ayrılır. Bu sebeple bu tür içeceklerin üzerinde “soğuk içiniz” yazar.

3
2
19
2
2
2
217
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.