Geçiş ve bağlantı ifadeleri nelerdir

Geçiş ve bağlantı ifadeleri nelerdir
Geçiş ve bağlantı ifadeleri nelerdir, örnekler ile geçiş ve bağlantı ifadeleri konu anlatımı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gündelik yaşam içerisindeki konuşmalar ve yazılarda düşünce ile eylemlerden bahsederken geçiş ve bağlantı unsurları ele alınır. Yönlendirici ifade olarak da bilinen bu unsurlar, gün içerisinde sürekli olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler için edebiyat açısından oldukça önemli bir konudur.

Geçiş ve bağlantı ifadeleri nelerdir

Çoğu zaman cümleyi yönlendirmek ya da anlamı güçlendirmek ve farklı yerlere çekebilmek için, belli başlı bazı geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanılır. Bu ifadeler cümlenin tamamlanması ve doğru şekilde anlaşılması noktasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. O yüzden farklı kategoriler altında ele alınan geçiş ve bağlantı ifadeleri, belli başlı bazı kelimeler üzerinden ele alınır. Bu kelimeler ile beraber cümle kurulumu gerçekleşir, geçiş ve bağlantı ifadeleri üzerinden anlam ortaya çıkarılır.

  • Farklı düşünmeye yönlendiren ifadeler,
  • Destekleyici ve açıklayıcı ifadeler,
  • Özetleyen ve sonuç bildiren ifadeler,

Genel olarak bu 3 kategori eşliğinde geçiş ve bağlantı ifadeleri ele alınmaktadır. Böylece farklı cümleler ile beraber gündelik hayat çok daha anlaşılır hale gelir.

Oysaki, aralarında karşıtlık, aykırılık bulunan iki cümleyi “tersine olarak, aksine” anlamlarıyla birbirine bağlar.
Başka bir deyişle, söze açıklama getirmek için kullanılır.
İlk olarak, öncelikli yapılacak olanları belirtmek için kullanılır.
Özellikle, vurgulamak istenilen durumu belirtmek için kullanılır.
Son olarak, anlatılanların bitirildiğini ifade eder.
Kısaca, açıklama getiren, özet anlamı kazandıran ifadedir. Kendinden önceki cümle veya cümleleri özet veya sonuç cümlesine bağlar.
Böylece, açıklama getiren, özet anlamı kazandıran ifadedir. Kendinden önceki cümle veya cümleleri özet veya sonuç cümlesine bağlar.

Örnekler ile geçiş ve bağlantı ifadeleri konu anlatımı

Örnekler üzerinden geçiş ve bağlantı ifadelerini çok daha etkin şekilde anlamak mümkün. Sırası ile tanımlama üzerinden ifadeler eşliğinde konuyu daha etkin biçimde idrak edebilirsiniz.

Farklı düşünmeye yönlendiren ifadeler: Günlük konuşma ve yazılarda cümle kurulurken farklı düşüncelere yer verilir. Yani düşünceyi değişik yönetebilmek amaçlı belli başlı bazı ifadeler kullanılır.

  • ‘’Matematik dersini çok severim ama bazı konular beni zorluyor.’’
  • ‘’Ondan özür dilemiş olmama rağmen hala bana kızgın.’’
  • ‘’Araba almak istiyorum yalnız hangi marka araba alacağım konusunda karar veremedim.’’

Destekleyici ve açıklayıcı ifadeler: Bazen cümle kurarken istenilen etkiyi yaratmadığı düşünülür ve destekleyici ifadeler kullanılır. Böylece cümle daha etkin ve açıklayıcı olarak karşı tarafa aktarılır.

  • ‘’Bütün mutfağa tek başına toplamış, üstelik harika yemekler de yapmış.’’
  • ‘’Seneye Avrupa'ya gitmeyi düşünüyoruz hatta orada kalabiliriz.’’
  • ‘’Sözel dersleri çok severim özellikle edebiyata bayılırım.’’

Özetleyen ve sonuç bildiren ifadeler: Yazıları ve konuşmaları sonuca bağlamak ve kısaca özetlemek adına bazı ifadeler değerlendirilir.

  • ‘’Görüldüğü gibi bütün suç onun.’’
  • ‘’Kısaca ben bu işi hallederim.’’

Bu şekilde siz de farklı örnek cümleler bulabilir ve geçiş ve bağlantı ifadelerini daha etkili şekilde anlayabilirsiniz.

82
141
29
5
5
17
21
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.