Geçmişte hangi aydınlatma araçları kullanılmıştır

Geçmişte hangi aydınlatma araçları kullanılmıştır
İnsanoğlu eskiden geçmişte kullanılan aydınlatma araçları nelerdir kısaca bu konuda sizlere bilgiler vereceğiz. Geçmişten günümüze kullanılan aydınlatma araçları neler?

İnsanlar tarih boyunca doğayı gözlemleyerek tecrübe kazanmışlardır. Tarihte gece ve gündüzün farkına varan insanlar hemen aydınlanma ihtiyacının ortaya çıkmasını fark etmişlerdir.

Öncelerde gökyüzü cisimlerinden aydınlanma ihtiyacını karşılayan insanlar, şimdilerde bilim ve teknolojinin gelişmesiyle değişik yollarla aydınlanmaktadır.

Geçmişten günümüze aydınlatma araçları şu şekildedir:

Güneş, ay, yıldızlar
Ateş - İlk ateşin ne zaman yakıldığı bilinmiyor ama ilk insanların ateşi bulmasıyla birlikte aydınlatma çağı da başlamış oldu.
Meşale - İlk insanlar bir süre sonra ateş üzerinde pişirdiği et yağlarının yandığı fark ettiler. Sonraları odun ucuna sarılmış hayvan derilerini, hayvan yağlarının içine daldırdıktan sonra ateşe verdiler. Böylelikle daha uzun süreli yanan ve taşınabilir olan meşaleyi buldular.
Gaz lambası - Petrolün işlenmesiyle elde edilen gaz yağı bulundu. Bu yağı bir hazneye doldurdular ve üstüne cam bir fanus yaptılar. Pamuk veya keçeden yaptıkları fitili yakarak uzun süre yanabilen ve rüzgardan etkilenmeyen gaz lambasını kullanıldı.
Yağdanlık
Mum - Çeşitli yağlardan ettikleri macunun içerisini pamuk veya keçeden yaptıkları fitili yerleştirerek mumu kullanmaya başladılar.
Kandil
Ampul
Floresan
Led

Görüldüğü gibi geçmişten günümüze aydınlatma araçları doğal ve yapay kaynaklardan oluşmaktadır. Bu da teknolojinin geliştiğini ve bilimin ilerlediğini göstermektedir. Elektriğin keşfiyle başlayan süreçte artık aydınlatma sorunları yaşanmamaktadır.

Günümüzde elektrik enerjisi aydınlatma sorunun en vazgeçilmez bir çözümüdür. Fakat elektrik kesintilerinin olduğu durumlarda yine mum, ışıldak gibi araçların kullanımına devam edilmektedir.

1312
810
1363
586
333
329
562
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum