Geçmişten günümüze kadar yazının geçirdiği değişiklikler nelerdir

Geçmişten günümüze kadar yazının geçirdiği değişiklikler nelerdir
Geçmişten günümüze kadar yazının geçirdiği değişiklikler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

M.Ö 3000 yıllarında Sümer yazısını kullanan Asurlular ve Babilliler, Sümer yazısını geliştirerek kendi yazılı dillerine kavuşmuşlardır. Hamurabi kanunları olarak bildiğimiz ünlü eser eski Babil diliyle yazılmışlardır. Bu dönemde Mısırlılar da Sümerlerden esinlenerek “Hiyeroglif” yazısını geliştirmişlerdir. Mezopotamya’nın kuzeybatısında bugünkü Lübnan’da yaşayan deniz ticaretiyle ünlü Fenikeliler M.Ö 2000’de ilk alfabeyi icat etmişlerdir. Mürekkep günümüzden yaklaşık 7000 yıl önce Mezopotamyanın verimli topraklarında tarımın gelişmesiyle yazılı kayıtlar tutma zorunluluğu ile ortaya çıktı. Babiller ve Mısırlıların başlangıçta kullandıkları yazma aracı basit çakmak taşı iken bunun yerini yontulmuş çubuk aldı. M.Ö 1300’de Çinliler ve Mısırlılar kandillerini aydınlatmada oluşan ısı ve bitki zamklarıyla karıştırılarak hazırlanan mürekkebi buldular. Günümüzde yazı kalemlerle çok daha rahat şekilde yazılmaktadır.

  • Sümerler çivi yazısını icat etti.
  • MÖ 3000’lerde, Mısır’da “Hiyeroglif” denilen ilk resim yazısı icat edildi.
  • Fenikeliler, MÖ 1.000’lerde Fenike alfabesini icat ederek günümüzde kullandığımız alfabenin temellerini attı.
  • Yunanlar, 26 harfli alfabeyi geliştirdi.
  • Romalılar, Yunan alfabesini 21 harfli Latin alfabesine dönüştürdü.

3201
2968
3201
521
280
246
828
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.