Geleneksel müzik aletlerimiz

Geleneksel müzik aletlerimiz
Geleneksel müzik aletlerimizin adlarını hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk ve Doğu Müzik Aletleri

Bağlama, cümbüş, bendir, def - tef, darbuka, ney, davul, kaval

Geleneksel Müzik Aletlerimiz Nelerdir

SORU: Geleneksel müzik aletlerimiz nelerdir, Türklerin geleneksel müzik aletleri hangileridir?

  • Bağlama
  • Kabak kemane
  • Kemençe
  • Zurna
  • Davul
  • Def
  • Yaylı tambur
  • Ud
  • Darbuka
  • Delbek
  • Kanun
  • Bendir
  • Kaval
  • Ney

    Bağlama, En karakteristik Türk Müziği çalgılarından biridir. Saz ya da kopuz olarak da adlandırılır. Âşıklık geleneğinin önemli bir parçası olan bağlama mızrap ya da parmaklar ile çalınabilir. 7 teli bulunan bağlama, telli tezeneli çalgılar sınıfına girer.

    Kabak Kemane, Kökleri Orta Asya’ya dayanan bir çalgıdır. Türk Müziği’nde kullanılan tek, telli, yaylı ve deri kapaklı saz olma özelliğini taşır. Batı Anadolu’da sıklıkla kullanılan bu özel çalgı, Hatay’da “hegit”, Güney Doğu Anadolu’da ise “rubaba” olarak bilinir.

    Karadeniz Kemençesi, Bilinen en eski yaylı enstrüman olan rebaptan evrildiği düşünülen Karadeniz kemençesi üç telli, yaylı bir çalgıdır. Karadeniz müziğinin sembolik çalgısını Batı müziğinde de kullanılan klasik kemençe ile karıştırmamak gerekir.

    Zurna, yüksek sesiyle bilinen nefesli bir çalgıdır. Erik, ceviz, söğüt ya da dut ağacından yapılır ve yüksek sesi sebebiyle genellikle davulla beraber çalınır. Üç bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen zurna, ülkenin hemen her bölgesinin müziğinde kullanılır.

    Davul, En basit vurmalı çalgılardan biri olan davul, deri gerilmiş iki kasnaktan oluşur. Tokmak ile çalınan çalgı, Türk Müziği’nde önemli bir yere sahiptir. Bandoların da ayrılmaz bir parçası olan davulun daha büyük bir formu olan kös ise Mehter’de kullanılır.

    Def, yuvarlak bir kasnağa deri gerilmesiyle yapılan def, elle vurularak çalınır. Tarihi oldukça eskiye dayanan def, Mezopotamya’da yapılan arkeolojik kazılarda da karşımıza çıkar. Anadolu’nun bazı yerlerinde “daire”, Trakya’da ise “dare” olarak bilinen def, düğünlerin değişmez çalgılarındandır.

    Yaylı tambur, yayla çalınan bir tambur türüdür ve Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiştir. Türkiye’nin en değerli müzisyenlerinden biri olan Cemil Bey, müziğine pes bir ses katmak ister ve tamburunun tellerini yükselterek enstrümanı kemençe yayıyla çalar, böylece yaylı tamburu müzik dünyasına kazandırmış olur.

    Ud, İnsanlık tarihinin en eski çalgılarından biri olan udun akort sistemini Farabi’nin geliştirdiği düşünülmektedir. 20. yüzyılda Türk Müziği’nin vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelen ud ile kanunun uyumu dinleyenleri büyüler.

    Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlar’da kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbuka, düm ve tek olmak üzere sadece iki ses verir ve elle çalınır. Özellikle düğün, nişan ve sünnet kutlamalarında kullanılan bir çalgıdır.

    Delbek, Orta Asya’dan göçen Yörükler ile topraklarımıza gelen bir çalgı olan delbek, defe benzer ve en çok Fethiye civarında kullanılır. Delbek, kadınlar tarafından çalınır ve genellikle kına geceleri ile asker uğurlamalarında yer alır.

    Kanun, Türk Sanat Müziği’nin değişmez çalgılarından biridir. 24 ya da 27 perdeden oluşur, bu yapı Batı müziğinde kullanılan klavseni andırsa da Türk Müziği’nde kullanılan kanun hem klavsenden hem de Arap Müziği’nde kullanılan benzerlerinden farklıdır.

    Kaval, Geleneksel çoban enstrüman, kaval bir flüt andırıyor. Genellikle her iki ucu açık ve gösterişli dekore boyunca, kül, yaklaşık 70 cm uzunluğunda bir parça ahşap yapılmıştır. Neredeyse melankolik, güzel ve sıcak bir ses üretir. Sık sık ilk lider bir melodi ve birlikte droning ikinci biriyle, çiftler halinde oynanan kaval duyabiliyorum.

    Zurla, Tipik düğün, sosyal vesilelerle ve Türk güreş maçları oynanan zurla eşlik genellikle iyi davul (Tapan) Yukarıda duyulur ayrı bir delici sesi vardır. Bu konik boru vücut olan ahşap bir iki parçalı üflemeli çalgı vardır. Bir gaga (Slavec), üst, dar bir kısım içine sokulmaktadır.

    Tambura, Ortadoğu'dan Türkler aracılığıyla 14. ve 15. yüzyıllarda Makedonya getirilen tambura ceviz yapılmış bir armut biçimli vücuda sahip bir uzun boyunlu yaylı çalgı olduğunu. Sesi karıncalanma, metalik üretir ve her ikisi de yalnız ve bir topluluk sanat olarak oynanır.

    Tapan, Bu iyi bir boyutu davul olduğunu. Bir kukuda ve prachka olarak bilinen - Ne ayıran Makedonya müzisyenler iki özel tasarlanmış but ile oynamak olmasıdır. Prachka daha ince bir anahtar gibi iken kukuda, ahşaptan yapılmış dar bir borudur. Her biri davul farklı bir tarafını grev ve ses farkı dikkat çekicidir; Birlikte onlar büyük bir şey gerçekleşmek üzere olduğunu bir izlenim üretmek. Tapan özel günler oynayan çoğu halk bantları için geleneksel bir parçası. Sen Galicnik düğünde bulacaksınız. 

    Tarabuka, ahşap ve Deriden kum saati şeklinde bir tambur, orta boy. Kökeni belirsiz. Oldukça sık Tamburaya eşlik olarak kullanılmıştır.

    1054
    253
    239
    12
    17
    128
    21
    👍
    👎
    😍
    😥
    😱
    😂
    😡
    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.