Geleneksel Türk tiyatrosu nedir

Geleneksel Türk tiyatrosu nedir
Geleneksel Türk tiyatrosu nedir, Geleneksel Türk tiyatrosu türleri ve genel özellikleri nelerdir, geleneksel Türk Tiyatrosu denildiğinde neler akla gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karagöz, orta oyunu, kukla, meddah ve köy seyirlik oyunu gibi gösteri türlerine verilen addır. Şarkı, dans ve söz oyunlarına dayanan geleneksel tiyatro yazılı bir metne dayanmaz. Geleneksel tiyatroda güldürü ögesi ön plandadır. Bunun yanında ders verici ve eğitici özelliği de vardır. Geleneksel Türk tiyatrosunda çok uluslu Osmanlı toplum yapısı birebir yansıtılır. Yahudi, Acem, Cüce, Arnavut, Tiryaki gibi toplumun her kesiminden insan bu oyunlarda kendine yer bulur. Yüzyıllarca insanların tiyatro ihtiyacını karşılayan bu türler sadece halk tarafından değil saray erkânı tarafından da izlenmiş düğün, sünnet, tahta çıkma gibi törenlerde kendine yer bulmuştur.

Geleneksel Türk Tiyatrosu denildiğinde;

  • Karagöz,
  • Ortaoyunu,
  • Meddah,
  • Köy Seyirlik Oyunları
  • Kukla,
  • Çengi

gibi geleneksel seyirlik sanatlarımız akla gelir.

Geleneksel Türk Tiyatrosu türleri ve genel özellikleri nelerdir

Genellikle İstanbul'da ortaya çıka geleneksel Türk tiyatrosu, sanatta bir susuştur. Türklerin tiyatrosu yüzyıldan beridir kendi sorunlarını ve kendi insanlarını seyirciye aktarır. Günümüzde geleneksel Türk tiyatrosunu görmek çok mümkün değildir. Eski zamanlarda daha çok yaygın olarak türler, günümüzde çok fazla görülmüyor ve tercih edilmiyor. Tiyatro sevenlerin yakından takip ettiği birçok oyun, günümüzde gerçekleştirilmiyor.

Hacivat Karagöz, meddah ve köy seyirlik oyunu gibi çok farklı oyunları barından bir tiyatrodur. Türleri tamamen farklı özelliklere ayrılır. Herkesin bildiği meddah oyunu, tek kişiyle gerçekleştirilen bir oyun türüdür. Hacivat ve Karagöz'e bakıldığında, sahne de oynatılan iki karakteri yansıtır. Yapılan konuşmalar ve seslendirmeler tamamen geleneksel Türk tiyatrosuna özgü olarak yapılmıştır ve yapılıyor. Türk tiyatroları, her insanın yakından takip ettiği ve geçmiş yıllardan bildiği oyun türleridir.

0
5
2
2
2
2
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.