Genel Ağ, İslam ansiklopedisi vb. kaynaklardan Kâbe hakkında bir araştırma yapınız

Genel Ağ, İslam ansiklopedisi vb. kaynaklardan Kâbe hakkında bir araştırma yapınız
Genel Ağ, İslam ansiklopedisi vb. kaynaklardan Kâbe hakkında bir araştırma yapınız, edindiğiniz bilgileri sunu hâline getiriniz, hazırladığınız sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

Kâbe, İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, Müslümanların kıblesi.

Sözlükte “dört köşeli veya küp şeklinde olmak” anlamındaki ka‘b (كعب) kökünden gelen ka‘be “küp şeklinde nesne” demektir. Kur’ân-ı Kerîm’de adı iki defa geçen Kâbe’ye (el-Mâide 5/95, 97) bir kısmı yine Kur’an’da yer alan Beyt gibi çeşitli isimler de verilmiştir; halk arasında daha çok Kâ‘be-i Muazzama tabiri kullanılmaktadır.

Mescid-i Haramın içerisinde yer alan Kabe, Hac ibadetinin yapıldığı yerler. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan etmeden önce Kabe'nin içinde yaklaşık 350 tane put vardı. Mekke dışında gelenler putların önünde secde eder ve onlardan yardım dilerdi.

Uhud Savaşından sonra güçlenen Müslümanlar, Hz. Muhammed'in komutası altında birlik oldular. 11 Ocak 630 yılında Mekke fethedildi. Peygamber efendimiz ilk iş olarak Kabe'nin içindeki putları kırdı. Böylece Kabe bir kez daha Müslümanların kutsalı ve ibadet yeri oldu.

Kabe'nin kutsal olmasının birçok nedeni vardır. Kabe, yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk mabettir. Tövbe ve dua etmek için kullanılan Kabe, Müslümanların ilk ibadet yeridir. Kuran-ı Kerim'de ise bu kutsal yapı beyt yani ev olarak tanımlanır.

Tarih boyunca müşriklerin birçok saldırısına uğrayan Kabe, birçok kez yeniden inşa edilmiştir. Suudi Arabistan'ın sınırları içerisinde yer alan Kabe, Hac ve Umre zamanlarında ziyaret edilebilir.

Ulu'l Azm peygamberlerinden biri olan Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe'nin, tam olarak ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Kabe'nin etrafını saran Mescid-i Haram ise 639 yılında Hz. Ömer tarafından yaptırılmıştır.

5544
1578
5547
908
874
940
2436
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum