Genel liseler Anadolu oldu, SBS’de tercih şimdi daha önemli

Genel liseler Anadolu oldu, SBS’de tercih şimdi daha önemli
Genel liseleri Anadolu lisesine dönüştürme işlemi tamamlandı. Artık Anadolu liselerini kazanamayanların, özel okullara veya meslek liselerine gitmekten başka alternatifi yok.

Bu durum, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) tercihlerini daha da önemli kılıyor. Rehberlik Uzmanı Dr. Erkan Kavas, SBS tercih sisteminin yüzde 98’inin öğrenci ve veliler tarafından bilinmediğini söylüyor. Sınavsız geçişle yerleşilen çok cazip bölümler olduğuna dikkat çeken Kavas, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları kontenjanından mühendisliklere geçişin ayrıntılarıyla anlatılması gerektiğini belirtiyor.

SBS’de tercihin hayati önem taşıdığını kaydeden Dr. Erkan Kavas, şu örneği veriyor: “Mesela elektrik bölümünü tercih edecek bir öğrenci, tercihlerini sıralarken önceliği Anadolu Teknik Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’ne mi, Anadolu Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’ne mi vermeli? Bu iki okul da aynı çatı altında ve dışarıdan bakılınca aralarında fark yok gibi. Ancak öncelikle öğrenci MF4’ten mühendislik hedefliyorsa Anadolu teknik liselerinde LYS’ye dönük derslerin de alındığını bilmeli. Anadolu meslek liselerinde ise LYS’ye dönük dersler gösterilmemekte. Halk arasında düz olarak adlandırılan meslek liselerinde de LYS’ye dönük dersler yok. Genel meslek lisesinde okurken 9. sınıfta notları yüksek olan ve teknik liseye geçen öğrencilere LYS’ye dönük dersler veriliyor. Özellikle teknoloji fakültelerinde sadece meslek lisesi çıkışlı adaylara ayrılan kontenjandan mühendislik programlarına yerleşmek isteyenler, bölüme yetecek kadar LYS’den net çıkarmalı, bunun için de bu dersleri görmüş olmalı.”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.