Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama İşlemi

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama İşlemi
2012 yılından itibaren zorunlu hale gelen GSS birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, Genel Sağlık Sigortası ne demektir? GSS borç sorgulaması nasıl yapılır? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Sosyal güvenceye sahip olamayan kişilerin sağlık hizmetinden yararlanabilmelerini sağlayan Genel Sağlık Sigortası'nda asgari ücretin 1/3 oranından daha fazla geliri olan kişiler sağlık sigortasından faydalanmak için prim ödemekle yükümlülerdir.

Sigorta pirim borcu sorgulama ve daha pek çok işlem için öncelikle bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var. E-devlet şifreniz yok ise herhangi bir postaneden temin edebilirsiniz.

Sigorta borcu sorgulama için turkiye.gov.tr adresinin ana sayfasında sol üst köşedeki düğme ile önce sisteme giriş yapmalısınız.

Açılan sayfada TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra GSS yani Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulamanın da dahil olduğu tüm e-devlet hizmetlerine sol taraftaki e-hizmetler kısmına tıklayarak erişebilirsiniz.

Hizmetler listesinde GSS ile ilgili bölümü “Diğer Hizmetler” başlığı altında bulabilirsiniz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR

Genel Sağlık Sigortası, temel amacı ülke genelinde tüm vatandaşların temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamak olarak tanımlanabilir. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar, ülkede yaşayan yabancıların “istek”leri doğrultusunda sağlık sigortası kapsamı altına alınır. 18 yaşından sonra tüm vatandaşlar bu sigorta kapsamı içinde görülmektedir. Hastane, yoğun bakım, eczane gibi hizmet bu sigorta işlem yapılmaktadır. 18 yaşın altındaki vatandaşlar, şartsız bu hizmetten hiçbir ücret vermeden yararlanabiliyor. 18 yaşından büyük olanlar, çalışmıyorsa veya sigortalı değilse; belli bir ücret karşılığında bu hizmetten yararlanabilir.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İnternet üzerinden 2 farklı yöntemle sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

SGK'nın online tahsilat sitesi aracılığıyla ya da e-Devlet sistemine giriş yaparak.

SGK ONLINE TAHSİLAT BORÇ SORGULAMASI

Öncelikle kimlik doğrulaması için e-Devlet sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfayı geçtikten sonra SGK online tahsilat sayfası açılacaktır.

Açılan pencerede “Sorgu Türü” bölümünden “Diğer Ödemeleri” seçin daha sonraki form alanında yer alan “Sorgu Tipi” bölümünden “GSS Primi” seçin. Daha sonra T.C kimlik numaranızı girerek borç sorgula butonuna basmanuz yeterli olacaktır.

E-DEVLET’TE GSS BORÇ SORGULAMASI

e-Devlet sistemi ile GSS borç sorgulama işlemini vakit kaybı olmadan daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

GSS borcunuzu öğrenmek için öncelikle yapmanız gereken size en yakın bir PTT şubesinden e-Devlet şifresi almaktır. PTT şubesine gittiğinizde üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek alabilirsiniz.

Şifrenizi aldıktan sonra (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu) sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. e-Devlet sistemine kişisel bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra ayrıntılı olarak GSS prim borçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum