Gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine hangi faktörler etki eder

Gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine hangi faktörler etki eder
Gerçek sıcaklık ve hissedilen sıcaklık nedir, gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine hangi faktörler etki eder bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sıcaklık; bir maddeyi oluşturan her bir taneciğin ortalama kinetik enerjisidir. Bir cismin sıcak veya soğuk olarak nitelendirilebilmesi için gerekli olan ölçüdür. Termometre ile ölçülür. Birimi, ülkemizde °C (derece Celsius) olarak kabul edilir. °F (Fahrenhayt), K (Kelvin) gibi birimleri de vardır.

Isı; bir maddeyi oluşturan her bir taneciğin toplam kinetik enerjisidir. Sıcaklıkları farklı olan iki maddenin birbirlerinden alıp verdikleri enerjidir. Sıcaklıkları birbirine eşit iki madde arasında ısı alışverişi gerçekleşmez. Enerji akışı her zaman sıcaktan soğuğa doğrudur. Birimi joule veya kaloridir. (1 kalori = 4,18 joule)

Gerçek sıcaklık, bir maddenin sahip olduğu sıcaklık değerinin ta kendisidir. Örneğin bir demir, 10°C sıcaklığa sahip olabilir.

Hissedilen sıcaklık ise, o maddeye dokunulduğunda veya o maddeyle bir şekilde etkileşime geçildiğinde hissettiğimiz sıcaklık değeridir. Örneğin gerçek sıcaklığı 10°C olan demir parçasına dokunduğumuzda 5°C imiş gibi hissedebiliriz, fakat bu ayrımı o anda yapamayız.

Gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine;

  • Ortamdaki nem - kuruluk değeri
  • Hisseden varlığın sensörü (İnsan için duyu reseptörleri)
  • Sensör tarafından elde edilen sıcaklık değerinin ilgili uyarıya dönüşmesi (İnsanda nöronlar)
  • Uyarıyı değerlendiren mekanizma (İnsanda beyin veya omurilik)

etki eder.

Bu faktörler, yazın 30°C olan sıcak havayı 37°C gibi daha yüksek değerler gibi hissetmemizi sağlarken, kışın 5°C olan soğuk havayı -5°C gibi hissetmemize neden olurlar.

107
102
73
14
100
8
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.