Geri dönüşümün yararları nelerdir

Geri dönüşümün yararları nelerdir
Geri dönüşümün yararları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tükettiğiniz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozmasını, doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek az da olsa engellemiş oluruz. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması, büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek vermek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyum kullanılması, sıfırdan imal edilmesine oranla % 35’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Çöpteki nesneleri ham madde olarak kullandığımız vakit, çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önlemiş oluruz. Hurda kâğıdı, tekrar kâğıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini %75 – 94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltmış oluruz. Ayrıca bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılması, 4 ton odunun, belki de en az on senede yetişebilecek 12 cm çapında 20 ağacın kesilmesini önlemiş olur. Çevremize, doğaya, ülke ekonomisine ve kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir.

Geri dönüşümün faydaları nelerdir

  • Çevrenin korunmasına katkı sunar.
  • Daha az doğal madde tüketimi olur.
  • Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
  • Geri dönüşüm atıklarını toplayanlara ekonomik fayda sunar.
  • Geri dönüşüm malzemeleri ile ayrı bir ekonomik değer üretilir.
  • Çevre kirlenmesi azalır.
  • İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur.
  • Enerji verimliliği artar.
  • Ekonomiye katkısından dolayı güçlü ekonomi oluşmasına yardımcı olur.
  • Ayrı bir sektör oluşturarak iş kapısı oluşturur.

Dünya nüfusunun zaman içinde artışı, tüketilen malzemelerin artmasını, suyun daha fazla kullanılmasını ve dolayısıyla çevrenin daha çok kirletilmesini doğurmuştur. Atık olarak nitelendirip çöpe attığımız malzemeleri ayrı ayrı çöp kutularına attığımızda değerlendirilmesi daha çabuk olabilir. Bu yüzden öncelikle kendimiz bu şekilde çöpleri değerlendirmeli, yakın çevremize de bu konuda örnek olup onların da atık kontrolünde özen göstermelerini sağlayabiliriz

Atık kontrolü ile ilgili kuruluşların amacı; atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden kaynağında ayrı olarak toplanması, ünite içinde taşınması, geçici depolama ve bertaraf edilmesidir. Ülkemizde bu konuda görev üstlenen kamu ve sivil kuruluşlarına belediyeler ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) örnek olarak verilebilir. Tıbbi atıkların toplama ve taşıma işlemi sırasında el veya vücut ile temastan kaçınılır. Taşınmasında kullanılan kap turuncu renkli olur ve üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah renkli “DİKKAT! TIBBİ ATIK” ibaresi bulunur.

160
5
160
6
5
160
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.