Gezegenlerin uyduları

Gezegenlerin uyduları
Gezegenlerin uyduları, Gezegenlerin uydu sayıları, en çok uydusu olan gezegen hangisidir detaylar haberimizde...

Bir gezegenin çevresinde, belirli bir yörüngede dolanan gök cisimlerine uydu denir. Bir uydu, etrafında dolandığı gezegenden daha küçük boyuttadır fakat diğer gezegenlerden büyük olabilir. Örneğin Jüpiter’in uydularından biri olan Ganimet, Merkür gezegeninden daha büyüktür. Dünya’nın uydusu Ay, gökyüzünde rahatlıkla görülmektedir. Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün uydusu olan diğer gezegenlerdir. Merkür ve Venüs gezegenlerinin ise uyduları yoktur. Gezegenlerin bilinen uydu sayıları tabloda verilmiştir.

Merkür gezegeninin bilinen herhangi bir uydusu bulunmamaktadır.

Venüs gezegeninin bilinen herhangi bir uydusu bulunmamaktadır.

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. 

Mars’ın iki küçük uydusu vardır, Phobos ve Deimos. Bu uydular 1877’de gökbilimci Asaph Hall tarafından keşfedilmiştir. 

Jüpiter’in 79 uydusu olduğu bilinmektedir. Galileo Galilei 1610 yılında kendi yaptığı basit teleskopla Jüpiter’in en büyük dört uydusu İo, Europa, Ganymede, ve Callisto’yu keşfederek ilk kez Dünya’dan başka bir gezegene ait uyduların varlığını göstermiştir.

Satürn’ün resmi olarak ad verilmiş 53 uydusu vardır. Henüz isim verilmemiş olanlar ile beraber bu rakam 62’ye çıkmaktadır. En önemlileri, Titan, Dione, Encaladus, Hyperion, Iapetus, Mimas, Rhea, Tethys’dir.

Uranüs, daha büyük uydular, iç uydular ve düzensiz uydular olmak üzere 27 bilinen uyduya sahiptir. Bu uyduların isimleri Shakespeare ve Alexander Pope’nin eserlerinde bulunan karakterlerden almaktadır. Beş ana uydu Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ve Oberon’dur.

Uranüs’ün 13 iç uydusu olduğu bilinmektedir. Gezegene uzaklık sırasına göre bunlar; Cordelia, Ophelia, Bianca, Cressida, Desdemona, Juliet, Portia, Rosalind, Cupid, Belinda, Perdita, Puck and Mab’dır. 162 km uzaklıktaki Puck, Uranüs iç uydularının en büyüğüdür.

Neptün’ün bilinen 14 uydusu vardır. Bunların içinde açık farkla en büyüğü, William Lassell tarafından, Neptün’ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlenen, Neptün etrafında dönen toplam kütlenin %99.5’ini oluşturan, ayrıca küresel şekle sahip olabilecek kadar kütleye sahip tek gök cismi olan, Triton‘dur. Neptün’ün ikinci keşfedilen uydusu, Güneş Sistemi’ndeki en eliptik uydu yörüngesiyle Nereid‘tir.

Güneş Sistemi’ndeki en büyük uydu Jüpiter uydusu Ganymede’dir.

Güneş Sistemi’ndeki en küçük uydu Mars’ın uydusu Deimos’tur.

Kaynak:Eğitim Sistem

403
618
104
101
101
33
54
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.