Gıybeti dinleyen, gıybeti yapan gibidir (Hz. Ali)

Gıybeti dinleyen, gıybeti yapan gibidir (Hz. Ali)
Gıybeti dinleyen, gıybeti yapan gibidir (Hz. Ali) bu sözde anlatılmak istenen nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gıybet yapan kadar bu gıybetin yapılmasına itiraz etmeyip gıybeti dinleyen de en az yapan kadar suç işlemiş sayılır denmek istenmektedir. Gıybeti dinleyen de günaha ortaktır! Gıybet bir kişinin arkasından hoşlanmayacağı sözleri sarf etmektir. Allah Teâlâ, gıybet hakkında kesin bir hüküm vermiş ve gıybeti yasaklamıştır.

Peygamber hemen müdahale etmiş ve bu sözün gıybet olduğunu ihtar etmişti. Gıybet ve İftira haram olduğu gibi bunları dinlemek de haramdır. Bunları dinleyenler de (gıybet) günahına ortak olurlar. Birinin kusuru söylenince üzülürse gıybet olur.

Hz. Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Ben, ‘Ey Allah‘ın Resulü, sana Safiyye‘deki şu şu hal yeter!‘ demiştim.

Hz. Peygamber (Bundan memnun kalmadı ve) ‘öyle bir kelime sarf ettin ki, eğer o denize karıştırılsaydı (denizin suyuna galebe çalıp) ifsad edecekti‘ buyurdu.

Hz. Aişe ilaveten der ki: "Ben Resûlullah aleyhissalâtü vesselâm‘a bir insanın (tahkir maksadıyla) taklidini yapmıştım. Bana hemen şunu söyledi:

‘Gıybet edeni dinleyen de günahta ortaktır.‘ [Taberani]

2
111
1
23
1
0
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.