Gözlemevi nasıl yazılır, birleşik mi, ayrı mı

Gözlemevi nasıl yazılır, birleşik mi, ayrı mı
Türkçede kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'gözlemevi'dir. Gözlemevi mi, gözlem evi mi yazılır? TDK'ya göre anlamı ve doğru kullanımı ile ilgili detayları....

Türk Dil Kurumu’nun online yazım kılavuzu, çevrimiçi ortamda kelime sorgulama imkanı vermektedir. Türkçede bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. Özellikle iki kelimenin yan yana gelişi ile oluşturulan yeni sözcüklerin nasıl yazıldığı en çok merak edilenler arasındadır. TDK’nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan bu kelimelerden biri de gözlemevi’dir.

Gözlemevi ne demek: Gök gözlemleri yapan, gök cisimlerini ve olaylarını inceleyen yer, rasathane, observatuvar.

Gözlemevi nasıl yazılır?

Bu kelimenin “gözlemevi mi, gözlem evi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı gözlemevi şeklinde olmalıdır.

gözlem evi (Yanlış kullanım)
gözlemevi (Doğru kullanım)

Gözlemevi cümle içinde kullanımı:

  • Yeni bir gözlemevi kurmak için çalışmalara hız verildi.
  • Doğru örnek: Dünyadaki ilk gözlemevi nerede kurulmuştur? Bu soru beni oldukça zorladı.
  • Yanlış örnek: Bundan 150 yıl önceki gözlem evleri ile şimdikiler arasında büyük fark var.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.